Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vulvodyni - smerter i underlivet

Vulvodyni er en fællesbetegnelse for en kronisk, smertefuld tilstand i vulva. Vulva er den del af de kvindelige genitalia.


Opdateret: 14. Januar 2021

Hvad er vulvodyni?

Vulvodyni er en fællesbetegnelse for en kronisk, smertefuld tilstand i vulva. Vulva er den del af de kvindelige genitalia, som afgrænses fortil af skambenet og bagtil af anus, inkluderer clitoris, de små og store kønslæber samt mellemkødet. ISSVD (International Society for the Study of Vulvavaginal Desease) har defineret vulvodyni som ”kronisk ubehag med svien og brændende smerter uden objektive fund”. Det vil sige svien og brændende smerter, uden at man kan se, mærke eller måle nogen usædvanlige tilstande i området.

Vulvodyni klassificeres efter hvilket område af genitalia smerter sidder, om det gør ondt i hele området eller om smerterne opstår i et bestemt sted.

Man ser også på, om vulvodynien er:

  • Provokeret (smerterne kun opstår, når området berøres).

  • Uprovokeret (smerterne opstår, selvom der ikke er berøring)

  • En slags mixed tilstand, hvor der både er provokerede og uprovokerede, spontane smerter.

Man skelner også mellem den:

  • Primære vulvodyni; som opstår før seksuel debut.

Og den:

  • Sekundære vulvodyni;, som først opstår efter den seksuelle debut, og hvor samleje har været muligt uden smerter.

Hvor udbredt er vulvodyni?

Man mener, at 17 procent af den kvindelige population har symptomer på vulvodyni i mere eller mindre grad. Der er dog ingen sikre tal fra Danmark.

Vulvodyni kan ses i alle aldre. Dog er det ofte kvinder, som endnu ikke har født, der plages af vulvodyni, og visse undersøgelser har vist, at en vaginalfødsel kan være helbredende for vulvodyni. Det skyldes formentlig at slimhinden spiles ud.

Hvordan føles vulvodyni?

Vulvodyni føles som en intens brændende, sviende fornemmelse i hele området eller et mindre nøje afgrænset parti af slimhinden lige ved skede-indgangen. Det kan føles som knive, der stikker, eller ild, der brænder. Der kan opstå fornemmelse af ruhed og tørhed. Kløe, hævelse og rødme kan følge med. Nogle har også symptomer mere lokaliseret omkring klitoris – clitorodyni, nogle har svie ved urinrøret som ved blærebetændelse, andre mærker det helt omme ved endetarmsåbningen.

Nogle kvinder mærker det konstant - dag og nat. Andre kvinder mærker kun vulvodynien en gang imellem, uden at der behøver at være et bestemt mønster eller forklaring på det.

Ved den provokerede vulvodyni giver den mindste berøring giver ubehag og smerte. Stramme trusser eller menstruationsbind kan være umulige at bruge. Selv på en gåtur kan det mærkes, og det kan være helt umuligt at cykle. Forsøg på at bruge tamponer udløser også ubehagelige fornemmelser. Og hvad der kan være endnu værre: samleje giver hos mange kvinder med vulvodyni så stærke smerter, at det kan være helt umuligt at dyrke sex.

Man har kaldt vulvodyni for den skjulte smerte. Det kan der være flere årsager til. Den almindelige blufærdighed gør, at mange prøver at bide smerten i sig og hvis andre så endelig bliver præsenteret for problemet, kan det være svært for dem at forstå, især for manden eller kæresten, fordi smerte ved sex bliver misforstået som manglende lyst. Egen læge vil nok være forstående, men megen hjælp til at komme af med vulvodynien, er der ikke altid at hente.

Hvorfor får man vulvodyni?

Årsagen til vulvodyni er ikke kendt, men der er mange teorier.

Svamp

En af teorierne er, at tilbagevendende svampeinfektioner eller den lokale behandling af svamp kan forårsage vulvodyni, uden der dog er sikkert bevist noget om dette. Erfaringen viser, at mange kvinder med vulvodyni har fået talrige behandlinger for svamp. Kløe er ikke altid tegn på svamp, derfor er det vigtigt at blive podet ved symptomer.

HPV – Human Papillom Virus

Man har overvejet, om human papillom virus (HPV), det virus, som giver vorter på kønsdelene og kan give celleforandringer på livmoderhalsen og på slimhinderne ved indgangen til skeden, kan være årsag til vulvodyni, men det kan ikke bevises.

Herpes

Herpes kan forårsage neuralgi, en tilstand med mere eller mindre konstante smerter. Altså uprovokeret vulvodyni.

P-piller

Større undersøgelser har vist, at helt op til 6 procent af dem, som har vulvodyni og bruger p-piller, får det bedre, hvis de stopper med dem. Der skal være effekt af det efter en pause på 3 måneder. Man skal ikke af denne årsag undlade at bruge p-piller, men måske overveje en anden form for prævention.

Muskelspændinger - myoser

Muskelspændinger i bækkenbunden ses hyppigt hos kvinder med vulvodyni. Om det er på grund af smerterne, at de får muskelspændinger eller muskelspændingerne er med til at udvikle vulvodyni vides dog ikke.

Psykologiske faktorer

Det har aldrig kunnet påvises, at kvinder med vulvodyni adskiller sig medicinsk, psykologisk eller seksuelt fra andre kvinder.

Andre faktorer

Der er hos en del med vulvodyni fundet et øget antal uisolerede smertenerver, som kaldes C-fibre. Disse kan man også finde ved andre smertetilstande i kroppen, og de kan muligvis være skyld i smerterne.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Det kan være vanskeligt at stille diagnosen vulvodyni. Symptomerne, som den enkelte kvinde beskriver dem, giver et væsentligt fingerpeg. Den gynækologiske undersøgelse evt. ledsaget af vulvoskopi, en kikkertundersøgelse af slimhinderne med stor forstørrelse. Desværre er der ofte slet ikke noget af se ved undersøgelsen.

Der er opstillet kriterier for diagnosen vulvodyni:

  • Positiv Q-tip-test. Det vil sige man trykker med en fugtet vatpind på slimhinden, så kommer der rødme, og det svier og brænder i varierende grad. Det hyppigste sted er i et hestesko-formet område bagtil ved indgangen til skeden.

  • Ubehag og smerter ved forsøg på samleje, indføring af tampon, fingre eller instrumenter, og smerten skal have varet i mindst 3 måneder. Kløe er ikke tegn på vulvodyni, men det er vigtigt at udelukke, at der er tale om slimhinde/hudsygdom i området, da der findes cirka 200 forskellige sygdomme, som kan give kløe og smerter.

Der findes nu vulva-klinikker i alle regioner. Desuden findes der praktiserende gynækologer med speciel interesse for sygdommen. En del privathospitaler tilbyder også behandling – mod egenbetaling.

Vulvodyni kræver ofte en grundig udredning inden diagnosen kan stilles. Denne diagnostik kan foretages i speciallægepraksis eller på

Hvordan behandles vulvodyni?

Lokalbehandling med bedøvende salve

Man kan behandle med et lokalbedøvende middel – for eksempel Xylocain-salve, som findes i håndkøb og på recept. Hvis man får kraftig svien og brænden af dette, kan man starte med 2 procent og så øge til 5 procent. Formålet er at nedsætte følsomheden i slimhinden.

Injektion med Botox

Botox indeholder nervegift, som kan nedsætte smertefølelsen i det område, hvor midlet sprøjtes ind. Dette har været givet på noget forskellig måde og med forskellig styrke. I Danmark gives Botox som i Italien og Australien, og vi har de samme gode resultater. Her gives normalt en dosis, hvor undersøgelser har vist, at 60 procent får det mærkbart bedre. Der behandles også med botox i England, Sverige og Norge, der er dog ikke oplyst nogle resultater.

Der er lavet en dansk undersøgelse, hvor Botox er givet på en anden måde, som ikke har vist så gode resultater.

Dilatorer

Behandling med dilatatorer, som er stave i forskellige størrelser, som bruges til at strække slimhinden ved indgangen til skeden, har vist sig at hjælpe på smerterne. Kvinden indfører selv dilatatoren, som skal bruges cirka 4 gange om ugen i 2-5 minutter. Størrelsen på dilatatoren øges hver anden uge, så slimhinden ved skeden langsomt udvides. 

Kirurgisk behandling

Her fjernes den ømfindtlige slimhinde og erstattes med slimhinde fra skeden. Flere undersøgelser, viser en god effekt af dette, også her i Danmark. Ca. 80 procent får det godt. Tidligere var der nogle, hvor tilstanden blev forværret. Det var typisk de patienter, der havde primære provokerede vulvodyni, som man ikke opererer mere.

Det bør pointeres, at operation alene foretages hos patienter, hvor al anden behandling er forsøgt – uden held. Dette i hht. DSOGs retningslinier (DSOG = Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi)

Sexolog

Det er normalt, at smerter ved samleje nedsætter sexlysten. Samtaler med en sexolog kan blandt andet hjælpe med at flytte fokus fra samlejet til alternative måder at dyrke sex.

Medicinsk behandling

Der kan gives tricyklisk antidepressiva eller epilepsimedicin, som også bruges mod nervesmerter (eksempelvis Gabapentin), for at gøre de perifere nerver eller centrale smertenerver mindre aktive og på den måde modvirke smerterne.

Adfærdsterapi

I kognitiv terapi samarbejder klient og psykolog om at afprøve nye og mere hensigtsmæssige tanker og forestillinger om os selv, vores krop og verden for på den måde at åbne for nye muligheder for handling og forandring.

Fysioterapi

Fysioterapeuter indenfor uro-gynækologi kan afhjælpe muskelspændinger i bækkenet.

Akupunktur og øvrige alternative behandlinger

Akupunktur kan lindre smerterne. Laser phototerapi også kaldt easy laser er en nyere behandlingsform for vulvodyni. Denne behandling har været brugt i mange år til smertelindring af muskel- og ledsmerter.

Tillid og seriøsitet

Noget af det vigtigste er at finde en læge, som er parat til tage tilstanden seriøst og give støtte i bestræbelsen på at få det bedre. Men det allervigtigste er måske at finde veje og midler til at give de ømfindtlige og smertevoldende slimhinder fuldstændig fred for en tid. Det er også vigtigt at opbygge en tro på, at det går bedre som tiden går og ikke modsat. Endeligt at have mulighed for at vende tilbage med symptomerne, hvis de dukker op igen og blive forstået og støttet.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons