Annonce

Røg ødelægger øjnene

Man kan blive blind af at ryge, fordi blodkarrene i nethinden tager skade af røg. I den rige del af verden er rygning er en af de hyppigste årsager til alvorligt nedsat syn og blindhed.

Den alvorlige øjensygdom Macula degeneration forekommer dobbelt så hyppigt hos storrygere som hos ikke-rygere

Betændelse i øjet

Øjenslimhinden bliver rødsprængt på grund af stofferne i cigaretrøgen, som fremkalder en slags kemisk betændelse i øjets bindehinde.

Det bliver endnu værre, hvis man falder for fristelsen og gnider sig i de kløende øjne. Heldigvis drejer det sig oftest om forbigående gener, som forsvinder, når man forlader de tilrøgede omgivelser.

Rygning kan koste dig synet

Det står langt værre til for dem, der selv er rygere på grund af den effekt, som røgen har på blodkarrene i deres nethinder. Macula degeneration er en nedbrydning af øjets nethinde, der gør, at man langsomt mister synet. I dag er macula degeneration den hyppigste årsag til alvorligt nedsat syn og blindhed i den rige del af verden.

Sygdommen forekommer mere end dobbelt så hyppigt hos storrygere som hos ikke-rygere. Desværre giver det ikke rygerne meget håb at kvitte smøgerne, for risikoen for at få macula degeneration nedsættes kun en smule efter rygestop.

Flere med grå stær

Macula degeneration er ikke den eneste effekt af rygning, som kan påvirke synet. Ifølge en stor amerikansk undersøgelse blandt sygeplejersker, har rygere 60 procent øget hyppighed af aldersrelateret grå stær. Det er især den form for grå stær, som findes ved bagfladen af øjets linse. Denne type grå stær (posterior subcapsulær stær), ses 2,6 gange så ofte hos rygere som hos ikke-rygere.

Læs mere om RYGESTOP

Sidst opdateret: 04.03.2009