Annonce

Forstuvninger - Hvad stiller jeg op?

Jeg har fået en forstuvning - hvad gør jeg?

En forstuvning opstår, hvis man beskadiger sin ledkapsel , for eksempel i forbindelse med vrid, fald, ulykker og sport.

Forstuvninger sker oftest i ankel-, knæ- og fingerled, som bliver ømt og hæver op. Et godt tegn er, hvis man kan støtte på benet ved skade på knæ eller ankel, men symptomerne kan vare fra en til seks uger afhængigt af, hvor omfattende skaden på leddet er. Ved alvorlige skader er der risiko for, at den pågældende ledkapsel er meget beskadiget i form af overrevne ledbånd eller brud på tilstødende knogler. I sådanne tilfælde vil der ofte være kraftig hævelse, og det vil næsten være umuligt at støtte på benet.

Vagtlægens spørgsmål:

Følg spørgsmålene nedenfor og få indblik i, hvilke spørgsmål vagtlægen typisk vil stille, når du ringer.

1. Hvad er dit navn og CPR-nummer?

Vagtlægen spørger altid om navnet og CPR-nummeret på den person, som henvendelsen drejer sig om.


2. Hvordan er skaden sket?

Var det et direkte slag? Der kan være blodansamling, men der kan også være brud. Var det en forvridning eller en forstuvning af et led?


3. Hvilket led drejer det sig om?

Det er forskelligt, hvad der skal gøres afhængigt af, om det er et større eller mindre led. Det er ikke sikkert, at det er nødvendigt at røntgenfotografere leddet.


4. Ved skader på knæ- eller fodled: Kan du støtte på benet?

  • Nej: Der kan være et brud, men det er ikke sikkert. Det er vigtigst at undgå hævelse. Et røntgenbillede kan være nødvendigt - eventuelt senere.

  • Ja: Der er med stor sandsynlighed ikke noget brud. Det er vigtigst at undgå hævelse. Måske skal du undersøges senere, hvis smerterne ikke aftager i løbet af et par dage.


5. Er leddet meget hævet?

  • Nej: Der er med stor sandsynlighed ikke noget brud, selv om der kan være stærke smerter.

  • Ja: Hvis der er brud, vil der som regel opstå kraftig hævelse ganske hurtigt, efter skaden er sket.


6. Hvad har du gjort indtil nu?

Forstuver man et led, er det vigtigt, at førstehjælpen sker ud fra det, man kalder RICE-princippet, som står for: hvile (rest), is (ice), kompression (compression) og løft af benet (elevation). Læs mere om RICE-princippet her!


7. Har du smertestillende medicin?

Man må gerne anvende smertestillende midler fra håndkøb.

Hvad skyldes en forstuvning?

Forstuvninger skyldes en skade i en ledkapsel eller ledbånd. Ved lette forstuvninger er der kun tale om en forstrækning, mens der ved svære forstuvninger er iturevne strukturer. Det kan være svært at bedømme, om der er udtalte skader, som behøver behandling, så derfor bør man altid tage kontakt til skadestue eller den praktiserende læge, kontakt til skadestue eller egen læge ved svære forstuvninger med større hævelse.

Hævelsen

Hævelsen kan komme ganske kort tid efter skaden er sket. Den skyldes, at der er vævsskade og der eventuelt også er revet nogle små blodkar over.

Hvad kan jeg selv gøre?

For at undgå hævelse skal man påbegynde RICE-behandlingen hurtigst muligt efter skaden.

RICE er en forkortelse for Rest (hvile), Ice (is), Compression (tryk) og Elevation (at hæve det skadede led). Dette betyder, at man skal hvile leddet, der skal køles ned med ispose omviklet med et viskestykke (ikke is direkte på huden) eller koldt vand (ikke for koldt) i 20 minutter hver time. Desuden skal der lægges trykforbinding, eventuelt før nedkølingen, og til sidst skal leddet anbringes så højt som muligt, så det ligger højere end hjertets niveau.

Trykforbinding må ikke anvendes om natten.

I de efterfølgende uger kan man benytte støttebind eller tape. Tal med lægen eller en anden person med fagviden om, hvordan disse lægges.

Kan jeg undgå, at det sker igen?

Ja, ved at udføre forskellige øvelser for dine led.

  • For eksempel kan du styrke knæ og ankler ved at stå på et ben.

  • Det er også meget vigtigt at varme op og strække ud, inden man skal dyrke sport.

Kontakt lægen med det samme, hvis

 
Leddet hurtigt hæver voldsomt eller du har stærke smerter ved bevægelse i leddet. Find telefonnummeret på vagtlægen her!

Kontakt lægen i løbet af 24 til 48 timer, hvis

 
Hvis RICE-behandlingen ikke fører til bedring i løbet af tre til fire dage.

Sidst opdateret: 31.10.2003

Medicin som kan anvendes