Annonce

Mangan

Generelt om mangan

Hvor vitaminer er molekyler sammensat af et større eller mindre antal atomer forbundet med hinanden, er mangan et grundstof (nr. 25 i det periodiske system), det vil sige et enkelt atom.

Da behovet for molybdæn er meget lavt, betegnes det som et sporstof, og denne gruppe udgør sammen med vitaminerne og mineralerne mikronæringsstoffer.

I kroppen findes sammenlagt 10-20 mg Mangan. Kun 5 procent af kostens mangan optages fra mave-tarmkanalen. Mangan aktiverer en lang række mange enzymer.

Hvad bruger kroppen mangan til?

Mangan indgår i to metallo-enzymer (pyruvatkarboxylase og superoxiddismutase). Et enzym er et kemisk stof, som accelerer stofskiftets kemiske reaktioner. Disse to deltager i stofskiftets omsætning af kulhydrater og fedtstoffer ved neutralisering af frie radikaler.

Hvor findes mangan i kosten?

Mangan findes i rigelige mængder i:

Fuldkornsprodukter, nødder, grøntsager og frugt.

Desuden findes det i te og kaffe.

Hvor meget mangan må jeg tage?

Behovet for mangan er ikke kendt, men et indtag på 2,5 - 5,0 mg menes at være tilstrækkeligt til at dække alles daglige behov. Dansk kost tilfører i gennemsnit 4,5 mg dagligt.

Hvad er symptomerne på mangan mangel?

Kostbetinget mangel forekommer ikke! Der er kun beskrevet et tilfælde af manganmangel, nemlig en forsøgsperson, der deltog i en videnskabelig kostundersøgelse og ved en fejl fik manganfattig kost. Her var symptomerne vægttab og hududslæt samt ændringer af negle- og hårvækst.

Hvad er symptomerne på overdosering af mangan?

Overdosering forekommer primært i bestemte typer erhverv, hvor man kan komme til at indånde det, for eksempel ved minedrift, i industri eller gennem sprøjtegifte i landbruget. Mangan ophober sig i en type nerveceller (astrocytter), og ødelægger deres funktion. Forgiftningen viser sig Parkinsonlignende symptomer, som er:

  • muskelstivhed

  • rysten, som en rysten i hvile

  • langsomme bevægelser

Må mangan indtages sammen med andre lægemidler?

Mangan danner uopløselige forbindelser med tetracykliner (en gruppe antibiotika) og nedsætter deres optagelse med 50 procent. Derfor bør der gå mindst tre timer mellem indtagelsen af tetracykliner og mangan.

Se oversigt over kostens indhold af mineraler

Læs mere om VITAMINER

Sidst opdateret: 13.01.2009