Annonce
Oversigt over Mineraler

Mineral:Kilder:Nødvendigt for:Anbefalet daglig dosis:
Jern
© Geir Haukursson
Kornprodukter, kød (bl.a. lever), frugt og grønt (bl.a. broccoli). Jernet er ansvarlig for, at ilten transporteres rundt i kroppen og er derfor livsvigtigt.Mænd og ikke menstruerende kvinder: 9 mg pr dag. Drenge: 11 mg. Piger og menstruerende kvinder: 15 mg.
Zink
© Geir Haukursson
Kød, ost, mælk, fuldkornsprodukter.Stofskiftets omsætning. Har stabiliserende virkning på arveanlæg og cellemembraner. Vigtig for dannelse og vækst af væv og organer samt for sårheling.Mænd: 9 milligram. Teenagedrenge: 12 milligram. Kvinder: 7 milligram. Teenagepiger: 9 milligram. Gravide: 9 milligram. Ammende: 11 milligram.
Jod
© Geir Haukursson
Stort set alle føde- og drikkevarer indeholder små mængder jod, men de dagligvarer, der indeholder mest jod, er: fisk og skaldyr samt mel æg og grøntsager Dannelsen af hormon fra skjoldbruskkirtlen, som medvirker til regulering af kroppens stofskifte.150 mikrogram
Fosfor
© Geir Haukursson
Mejeriprodukter, kornprodukter, kød og grønsager. Energiomsætningen i kroppen. Byggesten for DNA og er vigtige for knogler og muskler.Børn og unge: 700 milligram. Voksne: 600 milligram. Gravide: 700 milligram. Ammende: 900 milligram.
Selen
© Geir Haukursson
Kød ( især i lever og nyre), fisk, skaldyr, mælk, ost og æg, samt visse nødder, især paranødder. Kan virke som antioxidant, der beskytter cellerne mod ødelæggelse. Også vigtig for dannelse af hormoner, som holder stofskiftet oppe.Mænd: 50 mikrogram. Kvinder: 40 mikrogram. Gravide og ammende: 55 mikrogram pr. dag.
Magnesium
© Geir Haukursson
Kornprodukter, mælk og grønsager. Især bladgrønsager og mandler er rige på magnesium.Stofskiftet, samt for at vi kan bruge vores muskler på normal vis, og at hjertet fungerer normalt.Drenge og mænd: 350 mg. Piger og kvinder: 280 mg.
Kobber
© Geir Haukursson
Indmad (specielt lever), fuldkornsprodukter, nødder og skaldyr.Dannelse af hormorner og signalstoffer til brug i hjerne, nerver og binyrer. Beskytter mod frie radikaler, der er skadelige affaldsprodukter fra cellernes stofskifte. Godt for jernomsætning i røde blodlegemer. Mænd og kvinder: 1,2 milligram per dag.
Krom
© Geir Haukursson
Kød, ost, nødder, mørk chokolade, fuldkornsprodukter, øl-gær, skaldyr mv. Det er nødvendigt at spise varieret for at få dækket behovet.Krom er hjælpestof til insulin og fremmer sukkeroptagelsen i cellerne. Dette hjælper til at holde blodsukkeret nede.Man kender ikke behovet for krom, men et indtag på 20-200 mikrogram per dag menes at være tilstrækkeligt.
Mangan
© Geir Haukursson
Fuldkornsprodukter, nødder, grøntsager og frugt. Desuden i te og kaffe. Deltager i stofskiftets omsætning af kulhydrater og fedtstoffer ved neutralisering af frie radikaler. Behovet for mangan er ikke kendt, men et indtag på 2,5 - 5,0 mg menes at være tilstrækkeligt til at dække alles daglige behov.
Calcium
© Geir Haukursson
Mejeriprodukter som mælk og ost, samt i grove grønsager som broccoli, bønner, små fede fisk og kål.Giver knoglevævet styrke. Derudover stor betydning for muskelsammentrækning, impuls-ledning i nerverne, størkning af blodet, blodtryk og måske vægtregulering. Børn og unge: 900 mg. Voksne: 800 mg. Gravide og ammende: 900 mg pr. dag.
Molybdæn
© Geir Haukursson
Findes i mælke- og kornprodukter. Vigtig i svovl- og urinsyrestofskiftet samt kan muligvis nedsætte risikoen for huller i tænderne. Behovet for molybdæn er ikke fuldstændigt kendt, men det menes at ligge på omkring 75 mikrogram per dag. På grund af usikkerheden er anbefalingerne dog noget højere, 75-250 mikrogram/dag til voksne.


Læs mere om VITAMINER


Sidst opdateret: 30.09.2009


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark