Annonce

Oversigt over Mineraler

Mineral: Kilder: Nødvendigt for: Anbefalet daglig dosis:

Jern

| Kornprodukter, kød (bl.a. lever), frugt og grønt (bl.a. broccoli). | Jernet er ansvarlig for, at ilten transporteres rundt i kroppen og er derfor livsvigtigt. | Mænd og ikke menstruerende kvinder: 9 mg pr dag. Drenge: 11 mg. Piger og menstruerende kvinder: 15 mg. | Zink
| Kød, ost, mælk, fuldkornsprodukter. | Stofskiftets omsætning. Har stabiliserende virkning på arveanlæg og cellemembraner. Vigtig for dannelse og vækst af væv og organer samt for sårheling. | Mænd: 9 milligram. Teenagedrenge: 12 milligram. Kvinder: 7 milligram. Teenagepiger: 9 milligram. Gravide: 9 milligram. Ammende: 11 milligram. | Jod
| Stort set alle føde- og drikkevarer indeholder små mængder jod, men de dagligvarer, der indeholder mest jod, er: fisk og skaldyr samt mel æg og grøntsager | Dannelsen af hormon fra skjoldbruskkirtlen, som medvirker til regulering af kroppens stofskifte. | 150 mikrogram | Fosfor
| Mejeriprodukter, kornprodukter, kød og grønsager. | Energiomsætningen i kroppen. Byggesten for DNA og er vigtige for knogler og muskler. | Børn og unge: 700 milligram. Voksne: 600 milligram. Gravide: 700 milligram. Ammende: 900 milligram. | Selen
| Kød ( især i lever og nyre), fisk, skaldyr, mælk, ost og æg, samt visse nødder, især paranødder. | Kan virke som antioxidant, der beskytter cellerne mod ødelæggelse. Også vigtig for dannelse af hormoner, som holder stofskiftet oppe. | Mænd: 50 mikrogram. Kvinder: 40 mikrogram. Gravide og ammende: 55 mikrogram pr. dag. | Magnesium
| Kornprodukter, mælk og grønsager. Især bladgrønsager og mandler er rige på magnesium. | Stofskiftet, samt for at vi kan bruge vores muskler på normal vis, og at hjertet fungerer normalt. | Drenge og mænd: 350 mg. Piger og kvinder: 280 mg. | Kobber
| Indmad (specielt lever), fuldkornsprodukter, nødder og skaldyr. | Dannelse af hormorner og signalstoffer til brug i hjerne, nerver og binyrer. Beskytter mod frie radikaler, der er skadelige affaldsprodukter fra cellernes stofskifte. Godt for jernomsætning i røde blodlegemer. | Mænd og kvinder: 1,2 milligram per dag. | Krom
| Kød, ost, nødder, mørk chokolade, fuldkornsprodukter, øl-gær, skaldyr mv. Det er nødvendigt at spise varieret for at få dækket behovet. | Krom er hjælpestof til insulin og fremmer sukkeroptagelsen i cellerne. Dette hjælper til at holde blodsukkeret nede. | Man kender ikke behovet for krom, men et indtag på 20-200 mikrogram per dag menes at være tilstrækkeligt. | Mangan
| Fuldkornsprodukter, nødder, grøntsager og frugt. Desuden i te og kaffe. | Deltager i stofskiftets omsætning af kulhydrater og fedtstoffer ved neutralisering af frie radikaler. | Behovet for mangan er ikke kendt, men et indtag på 2,5 - 5,0 mg menes at være tilstrækkeligt til at dække alles daglige behov. | Calcium
| Mejeriprodukter som mælk og ost, samt i grove grønsager som broccoli, bønner, små fede fisk og kål. | Giver knoglevævet styrke. Derudover stor betydning for muskelsammentrækning, impuls-ledning i nerverne, størkning af blodet, blodtryk og måske vægtregulering. | Børn og unge: 900 mg. Voksne: 800 mg. Gravide og ammende: 900 mg pr. dag. | Molybdæn
0 | Findes i mælke- og kornprodukter. | Vigtig i svovl- og urinsyrestofskiftet samt kan muligvis nedsætte risikoen for huller i tænderne. | Behovet for molybdæn er ikke fuldstændigt kendt, men det menes at ligge på omkring 75 mikrogram per dag. På grund af usikkerheden er anbefalingerne dog noget højere, 75-250 mikrogram/dag til voksne. |

Læs mere om VITAMINER

Sidst opdateret: 30.09.2009