Podning

Hvad er en podning?

Når en bakterieinfektion menes at være årsagen til sygdom, er det ofte muligt at tage en prøve fra det sted, hvor man mener at kroppen er angrebet (infektionsfokus).

En sådan prøve kaldes en podning. Podningen foretages med en steril vatpind. I enkelte tilfælde vil lægen vælge at bruge en kulpodepind, der egner sig bedre til visse typer af bakterier. Efter prøvetagningen placeres podningen i et næringsrigt medie, hvor bakterierne kan leve, indtil prøven bliver analyseret i et laboratorie .

Der er i dag også udviklet forskellige hurtigtest, hvor podepinden føres over i en speciel væske, der skifter farve afhængigt af hvilke typer bakterier, der er på podepinden. Denne prøve tager kun få minutter og anvendes blandt andet til undersøgelse for bakteriel halsbetændelse.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan foretages en podning?

Halspodning:

Ved denne type podning vil lægen holde tungen til side, mens en podepind føres forbi ganen og hen til mandlerne (tonsillerne). Lægen gnider hurtigt henover mandlerne med vatpinden. Det kan føles ubehageligt, men det gør ikke ondt og er hurtigt overstået. Halsbetændelse skyldes ofte bakterien streptokok type A. Sædvanligvis anvendes hurtigtesten den såkaldte ”strep A test”.

Næsepodning:

tages fra slimhinden i næsen via næseborene.

Podning fra øjet:

Skal man kigge opad samtidig trækkes det nederste øjenlåg lidt udad. Podepinden føres hen over bindehinden nederst i øjet.

Man kan også tage prøver fra sår og andre åbne områder.

Sidst opdateret: 01.02.2000