Annonce

En fedmeoperation og 60 kilo lettere

Først fik Bettina Bjerregaard sat et bånd omkring den øvre del af sin mavesæk for at tabe sig, men båndet forskubbede sig, så Bettina ikke kunne holde mad i sig, fordi båndet klemte om spiserøret. Da hun herefter valgte at få bortopereret en del af sin mavesæk, fik hun store smerter, fordi der ved en operationsfejl kom hul i mavesækken. Hun er nu omopereret og lever i dag et aktivt og rigtig godt liv 60 kilo lettere.

Hele sit liv har Bettina Bjerregaard haft problemer med sin vægt. Bettina er 43 år, gift for anden gang og har tre børn fra sit tidligere forhold. Det var i forbindelse med hendes graviditeter , at hun tog ekstra mange kilo på. Da hun blev gravid anden gang, aborterede hun spontant og fik derfor besked om at holde sig i ro, da hun blev gravid igen. Det betød, at hun tog 32 kilo på. Efter sin sidste graviditet var hun oppe på 115 kilo. Hendes astma blev værre, efterhånden som hun tog kraftigt på i vægt. Hun kunne ikke lege med sine børn eller gå særlig langt uden at blive kraftigt forpustet, og hun havde konstant ondt i knæene på grund af overvægten . Derfor bevægede hun sig mindst muligt.

Nyt & Sundt nyhedsbrev
- Ny viden om din sundhed -
Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen "danmark". Den indgår i nyhedsbrevet
Nyt & Sundt
som produceres i samarbejde med Netdoktor.

Nyhedsbrevet udkommer hvert kvartal til medlemmer af "danmark".

Læs mere på
sygeforsikring.dk.

Bettina har prøvet mange forskellige slankekure – en ren suppekur, forskellige pulverkure og slankepiller. Men hver gang hun havde tabt sig omkring 10 kilo og vendte tilbage til normal kost , tog hun hurtigt på igen. Bettinas bedste veninde havde fået en gastric banding operation , hvor man sætter et bånd omkring mavesækken for at mindske appetitten, og Bettina valgte at prøve denne operation i 2006 som en sidste udvej, for hun ville ikke dø i en ung alder fra sine børn på grund af overvægt. På det tidspunkt vejede Bettina 140 kilo.

Men efter operationen kunne Bettina ikke holde maden i sig. Hun kastede op hele tiden og havde mange smerter. Det viste sig, at båndet havde flyttet sig op omkring hendes spiserør, og lægerne valgte at fjerne båndet med tilbud om at lave en ny gastric banding.

"Jeg turde ikke få lavet operationen om, for min veninde havde haft så mange problemer med denne operation, at hun i stedet havde valgt at få en gastric bypass operation , hvor man blandt andet gør mavesækken mindre, og det var hun meget tilfreds med. Så det ville jeg også prøve, og jeg blev sat på venteliste", fortæller Bettina.

Men Bettina blev ved en fejl fjernet fra ventelisten, så der gik over tre år, før hun kunne få denne operation.

Hul i mavesækken

En måned efter, at Bettina fik foretaget sin gastric bypass operation i 2010, fik hun stærke smerter. I over et år kunne hun ikke gå på arbejde eller forlade hjemmet, fordi hun aldrig vidste, hvornår smerterne kom. Når hun blev overvældet af kraftige smerter, var hun ude af stand til at gøre noget, men lå i sin seng og ventede på, at de gik over igen.

Der gik et år, hvor lægerne flere gange undersøgte Bettina. I alt syv gange fik hun foretaget en gastroskopi , hvor et lille kamera i en blød slange blev ført ned gennem halsen for at undersøge hendes mavesæk. Lægerne konstaterede hurtigt et mavesår , som Bettina så fik medicin for. Men smerterne forsvandt ikke, og efter flere gastroskopier besluttede lægerne i juni 2011 at operere hende for mavesår. Under operationen viste det sig, at der var hul i Bettinas mavesæk, og at det var den egentlige årsag til de uudholdelige smerter. Lægerne fjernede den del af mavesækken, der var hul i.

"Jeg har haft det fantastisk godt siden. Jeg kom hjem dagen efter operationen, og efter tre dage begyndte jeg at bevæge mig. Jeg startede blidt op, og nu kan jeg cykle 10-16 km uden at blive voldsomt forpustet. Jeg går også lange ture i skoven med mand, børn og hund. Og så er jeg startet på at arbejde igen. Jeg har fået et helt andet og meget bedre liv", fortæller Bettina, der i dag vejer omkring 80 kilo og er 60 kilo lettere, end før hun startede på operationerne i 2006.

Annonce (læs videre nedenfor)

Spiser små portioner

Bettina har selv taget sine kostvaner op til revision, for hun synes ikke, at hun fik vejledning på hospitalet bortset fra, hvad hun måtte spise og drikke i tiden lige efter operationen. Hun har aldrig spist meget i forhold til andre, men har drukket meget cola – ofte flere liter sukkerholdig cola om dagen. I dag drikker hun cola og juice uden sukker eller light saftevand.

"Nu vil jeg leve så fedtfattigt som muligt, så jeg går efter lightprodukter , for jeg er blevet rigtig bange for at tage på igen. Jeg kan jo se, hvor meget bedre livskvalitet, jeg har i dag, hvor jeg kan bevæge mig frit og lege med mine børn", siger Bettina.

Det er forskelligt fra person til person, hvad man kan tåle at spise, når man er blevet fedmeopereret. Hvis Bettina får for fed mad, får hun ondt i maven med det samme. Så det er nemt at holde sig fra de madvarer, hun ikke tåler, som for eksempel alle former for pasta eller hvidt brød. Bettina kan ikke længere spise samme mængder mad ad gangen, som hun kunne tidligere. Hvis man får meget mad direkte ned i tyndtarmen, som man får, når man er opereret, kan det nemlig godt genere. Normalt kommer maden først i mavesækken, hvor den findeles og så sendes i små portioner igennem systemet og bliver behandlet. Når man er blevet opereret, bevæger maden sig direkte ned i tarmen. Det kan være medvirkende årsag til, at man får ondt i maven – selvom den direkte årsag er, at der ikke er plads.

"Jeg kan ikke spise så meget, så jeg spiser for eksempel en halv kartoffel til middag og en tredjedel af en engelsk bøf og så en smule sovs, hvor jeg før kunne spise 2-3 kartofler, godt med sovs og en hel bøf", fortæller Bettina, der stort set spiser samme kost som før operationerne bare i langt mindre portioner og i en mere fedtfattig variant.

Til morgenmad spiser hun en skive rugbrød med mager ost eller lille portion havregrød (en halv dl havregryn) og til frokost en portion suppe eller en tynd skive rugbrød med fedtfattigt pålæg. Tidligere var der måske to frikadeller og kartoffelsalat på Bettinas frokosttallerken.

"Det gør mig ikke noget, at jeg ikke længere kan spise så meget. Hvis jeg får serveret store menuer, vælger jeg det, jeg allerhelst vil have. Og skal jeg til julefrokost, så vælger jeg bare et lille bitte stykke fiskefilet, et lille bitte stykke steg osv. Så kan jeg smage det hele alligevel, men bare i mindre målestok. Jeg er også meget opmærksom på at stoppe med at spise, så snart jeg mærker, at jeg er mæt, for jeg ved, at jeg får voldsomt ondt i maven, hvis jeg spiser for meget", siger Bettina.

Et af Bettinas mål er at kunne vise sig i badedragt. Hun havde en ubehagelig oplevelse, da hun var i badeland med sine børn i sommers, hvor fremmede kvinder åbenlyst gjorde nar af hende i badedragt. Hun valgte så at gå med T-shirt i badelandet, men syntes, det var ubehageligt.

"Så snart jeg får fjernet den overskydende hud på min mave, vil jeg igen i svømmehallen med mine børn. Det glæder jeg mig til. Ellers har jeg et rigtig godt liv, for ud over at jeg kan dyrke motion uden at blive forpustet, bruger jeg næsten ikke længere astmaspray. Min astma er blevet meget bedre. Jeg har heller ikke længere ondt i mine knæ eller smerter efter at have ligget på mine hofter om natten, så jeg behøver ikke bruge smertestillende piller mod sådanne smerter længere", fortæller Bettina.

Siden den første operation i 2006, hvor Bettina fik gastric banding, har hun ikke turdet rejse på ferie udenlands, fordi hun føler sig mere tryg ved det danske sygehussystem, hvis der skulle ske noget alvorligt med hende. Men nu har hun fået mod på at rejse igen. Og hun er heller ikke bange for at spise fremmed mad.

"Jeg har mange eksotiske opskrifter på mad, som jeg fint kan tåle – jeg har det for eksempel helt fint med hvidløg og masser af krydderier, så jeg er sikker på, at jeg også sagtens kan spise den mad, jeg får serveret i udlandet", siger Bettina.

Annonce (læs videre nedenfor)

Særlige hensyn

Bettina er meget opmærksom på at få væske nok efter sin gastric bypass operation. Hvor hun før kunne drikke meget væske på én gang og gerne flere liter cola om dagen, kan hun nu kun drikke lidt ad gangen. Så hun sørger for altid at have væske i nærheden. På grund af operationen er Bettina også nødt til at tage to kalk tabletter hver dag, da hendes krop har problemer med at optage kalk. Herudover får hun B12-vitamin som indsprøjtninger hver anden måned og må tage jern tabletter hver dag resten af livet. Men det har Bettina ikke noget imod.

Selvom Bettinas livskvalitet er betydeligt forbedret i forhold til før operationerne, synes hun, at hele forløbet har været belastende.

"Det har været meget hårdt, og den lange ventetid mellem operationerne har også mærket mig psykisk, for jeg gik hele tiden med smerter uden at vide, hvad der var galt. Det har tæret på mine kræfter, og jeg har mange gange ringet til min veninde, der har været igennem de samme operationer og sagt, at nu gider jeg ikke mere. Jeg har været utrolig heldig at have en støttende veninde i samme situation, som jeg har kunnet udveksle erfaringer med ud over at have en meget forstående familie. Hvis jeg ikke havde kendt en kvinde i samme situation som mig, er jeg sikker på, at jeg ville have meldt mig ind i en støttegruppe, for det er vigtigt at få al den støtte, man kan", siger Bettina.

Annonce (læs videre nedenfor)

Bettinas råd til tiden efter operationen

  • Følg lægernes råd om, hvad du må drikke og spise i tiden lige efter operationen. Det er vigtigt af hensyn til sårhelingen, at du for eksempel ikke drikker kulsyreholdige drikke den første tid.

  • Lyt til din krop. Føler du, at der er noget galt efter operationen, så ring til hospitalet. Ring hellere en gang for meget end en gang for lidt.

  • Meld dig eventuelt ind i GB-foreningen (foreningen af fedmeopererede)(https://gb-foreningen.dk nofollow) . Her kan du blandt andet få råd fra fagfolk og få hjælp til at finde en støttegruppe nær dit hjem. En støttegruppe kan være en fordel, hvis du ikke kender nogen, der har gennemgået en gastric bypass operation, fordi du her kan drage nytte af andres erfaringer, der er i samme situation som dig.

  • Så snart du kan gå efter operationen, kan du begynde at bevæge dig. Start med blid motion.

  • Mærk selv efter, hvad du kan tåle at spise, for det er forskelligt fra person til person. Hvis du får ondt efter et måltid, har du højst sandsynligt spist noget, du ikke kan tåle. Du kan med det samme mærke det, for det føles som om maven snører sig sammen.

  • Mange har en stor sukkertrang, men hold dig helt fra sukkerholdigt slik og sodavand, når du igen må spise og drikke normalt efter operationen. Gå i stedet efter sukkerfri sodavand og slik – du kan for eksempel købe lækker lakrids og vingummi uden sukker i de fleste supermarkeder.

Sidst opdateret: 01.03.2012

Annonce