Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Tænder og mund

Blottede tandhalse

Blottede tandhalse opstår ofte på grund af forkert tandbørsteteknik og kan give ubehagelige isninger i tænderne. Da tandkødet ikke kan vokse på plads igen, gælder det om at undgå, at tandhalsene blottes.

Opdateret: 1. December 2011

Blottede tandhalse opstår ofte på grund af forkert tandbørsteteknik og kan give ubehagelige isninger i tænderne. Da tandkødet ikke kan vokse på plads igen, gælder det om at undgå, at tandhalsene blottes.

Blottede tandhalse er det fænomen, at en del af tandroden et blevet blottet, fordi tandkødet har trukket sig tilbage. Ved en blottet tandhals er tandbenet (dentinen) blottet, fordi tandroden ikke er dækket af emalje.

Årsager til blottede tandhalse

Der kan være forskellige grunde til, at tandkødet har trukket sig tilbage og tandhalsene er blevet blottet:

  • Tandbørstning

Den hyppigste årsag til, at tandkødet trækker sig tilbage, menes at være forkert tandbørsteteknik . Typisk har man børstet med for store bevægelser på tværs af tandrækken. Man kan også have anvendt en for hård tandbørste eller tandpasta med for meget slibemiddel.

  • Tandreguleringsapparatur, for eksempel tandbøjle

Hos personer, som har fået foretaget tandregulering, har det vist sig, at tandkødet har trukket sig tilbage fra tænderne i underkæbefronten hos cirka 10 procent. Det er næppe direkte på grund af apparaturets tilstedeværelse, men snarere fordi det er sværere at komme til med tandbørsten.

Ved paradentose , hvor den knogle, som tænderne sidder fast i bliver nedbrudt, vil tandkødet ofte trække sig tilbage i takt med knoglenedbrydelsen.

  • Tunge- og læbepiercing

Tunge- og læbepiercinger kan medføre blottede tandhalse, fordi piercinger ganske enkelt slider tandkødet bort. Piercinger i tunge og læber medfører, at tandkødet trækker sig tilbage hos cirka 25 procent. Tungepiercing giver tilbagetrækning af tandkødet på indersiden af fortænderne i underkæben, mens læbepiercing medfører tilbagetrækning af tandkødet på ydersiden af fortænderne.

Forkert tandbørsteteknik fører ofte til blottede tandhalse på hjørnetænder og de små kindtænder. Tandregulering og piercinger går ud over fortænderne i underkæben.

Symptomer

Blottede tandhalse giver langt fra altid symptomer, men når de gør, er der tale om en øget tandfølsomhed, også kaldet isninger i tænderne. Isninger dækker over symptomer i form af kortvarig, skarp smerte, som bliver provokeret af:

  • Kold luft

  • Varme og kolde drikke og spiser

  • Søde eller syreholdige drikke og spiser

Blottede tandhalse kan give symptomer, fordi tandbenet er blevet blottet. Tandbenet består nemlig af et utal af små væskefyldte kanaler, som sender impulser direkte ind til tandens nerve. Cirka 25 procent af den voksne befolkning lider af øget tandfølsomhed mindst en gang om ugen. Problemet med isninger er mest udbredt i alderen 15 – 35 år, men antallet af blottede tandhalse stiger med alderen.

Isninger i tænderne og blottede tandhalse

Oftest får man isninger i tænderne på grund af blottede tandhalse, men man skal være opmærksom på, at der også kan være andre grunde til øget tandfølsomhed såsom:

  • Begyndende caries

  • Utætte fyldninger

  • Revner i tænderne

  • Ætsning af emaljen på tænderne

Har man problemer med isninger i tænderne, bør man derfor opsøge sin tandlæge for at få afklaret, hvor problemet stammer fra.

Forebyggelse

Man forebygger blottede tandhalse først og fremmest ved, at man bruger en rigtig børsteteknik, hvor man især ikke børster med for store bevægelser på tværs af tandrækken, ikke anvender for hård en tandbørste, og ikke bruger en tandpasta med for meget slibemiddel. Skal man have reguleret tænder, bør tandlægen/tandplejer give grundig instruktion i, hvordan man børster tænderne mest hensigtsmæssigt. Endelig er det en rigtig dårlig ide med læbe- eller tungepiercinger.

Behandling

Når først tandhalsen er blottet, kan tandkødet ikke vokse op igen. Så nu gælder det om at undgå yderligere skade. Det sker først og fremmest ved korrektion af tandbørsteteknikken og måske udskiftning til en blødere børste. Det er utrolig vigtigt, at blottede tandhalse holdes rene, fordi syre i madrester på tænderne øger problemet med isninger.

Man kan behandle følsomme tandhalse på flere måder, så det er en god idé at spørge tandlægen til råds. Da isningerne altid er forårsaget af de åbne kanaler i tandbenet, retter al behandling sig imod at få lukket disse eller få dem dækket af, så der ikke længere er direkte forbindelse fra tandens ydre til nerven inderst inde i tanden.

Det kan du selv gøre

Påfør tandpasta med fluor direkte på den blottede tandhals med en finger og gnid det ind i den følsomme tandhals, og lad det blive siddende så længe som muligt. Det kan man eventuelt gøre umiddelbart efter den almindelige tandbørstning 2 gange om dagen.

Brug eventuelt en af de nye tandpastaer med arginin og calciumkarbonat, som er specielt udviklet til følsomme tandhalse. Også her påfører man en klat tandpasta direkte på det følsomme sted og masserer det ind i tanden. Det skulle angiveligt give umiddelbar lindring og ved daglig brug have en langvarig virkning på de følsomme tandhalse.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Behandling hos tandlægen

Tandlægen eller tandplejeren kan også foretage en behandling med fluorlak, som man påfører blottede tandhalse over nogle gange. Lakken bliver dog slidt af med tiden, så man bliver som regel nødt til at genateg behandlingen.

En plastfyldning til at dække over den blottede tandhals kan også være løsningen. Den vil desuden beskytte mod yderligere slid af tanden.

Endelig kan det være nødvendigt med en tandkødstransplantation for at dække den blottede tandhals. Det foregår hos egen tandlæge eller en specialist.

Forholdsregler ved blottede tandhalse, der ikke giver symptomer

Selvom der ikke er symptomer fra de blottede tandhalse, er det alligevel vigtigt at være opmærksom på dem, fordi tandben er meget blødere end emaljen og derfor slides mere ved tandbørstning. Det bevirker, at den blottede tandhals kan få facon som en kile ind i tanden, hvor madrester kan hobe sig op. Og da tandbenet er blødere end emalje, kommer der også nemt caries i den blottede tandhals. Så selv om der ikke umiddelbart er symptomer fra blottede tandhalse, er det stadig vigtigt at korrigere sin tandbørstning.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons