Annonce

Blå sygesikringskort

Hvad er det blå sygesikringskort?

Det blå sygesikringskort er et kort, der dækker nødvendig behandling på offentlige behandlingssteder i andre europæiske lande. Som dansker vil man modtage samme behandling som personer, der er offentligt sygesikrede i det land, man holder ferie i. Det kan betyde, at man selv skal betale hele eller en del af behandlingen.

Det blå sygesikringskort dækker ikke hjemtransport eller behandling ved private hospitaler eller klinikker. Derfor skal man også have rejseforsikring, for at være helt dækket.

Her får du fire hovedpunkter, som det blå sygsikringskort dækker – og ikke dækker.

Annonce (læs videre nedenfor)

Dækker kun offentlige behandlingssteder

Det blå sygesikringskort dækker kun på offentlige behandlingssteder. Der kan dog være langt til en offentlig klinik fra det sted, man holder ferie. I mange andre lande er det ofte mere udbredt med private klinikker fremfor offentlige:

"Specielt tæt på turisthotellerne er klinikkerne ofte private, hvor det blå kort ikke kan bruges. Hvis man vil sikre sig mod at stå med en stor regning selv, bør man derfor også have en rejseforsikring," fortæller Metta Detlefsen Frost fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Rejseforsikringer kan her hjælpe med dækning ved private klinikker.

Vær også opmærksom på, at man på offentlige klinikker kun er dækket, som man ville være dækket af en offentlig sygesikring i det pågældende land. Det kan betyde, at man også på offentlige klinikker kan risikere selv at skulle betale helt eller delvist for behandlingen.

Annonce (læs videre nedenfor)

Dækker IKKE hjemtransport

Hvis man kommer til skade eller er involveret i en ulykke på ferien, kan man få brug for hjemtransport før tid. En akut hjemtransport med ambulancefly kan blive rigtig dyrt.

Hjemtransport til planlagt tid, kan også blive dyrere hvis skaden er sket. Har man eksempelvis brækket benet, skal man typisk have tre sæder på flyet, hvilket man selv skal betale.

Dette vil mange rejseforsikringer dog dække, hvorfor det er vigtigt at tegne en rejseforsikring, selvom man har det blå sygesikringskort.

Annonce (læs videre nedenfor)

Dækker behandling af kroniske sygdomme på offentlige behandlingssteder

Hvis man har kronisk sygdom, der kræver behandling under ferien, kan man få denne behandling dækket af det blå sygesikringskort på offentlige hospitaler eller klinikker i et andet europæisk land. Det kan for eksempel være, hvis man skal have kemobehandling eller er i dialyse flere gange om ugen.

Det er dog vigtigt at booke tid på forhånd - og i god tid - før ferien hos det pågældende hospital, der hvor man holder ferie.

Behandlingen af den kroniske sygdom på en ferierejse kræver ikke en forhåndsgodkendelse fra en dansk myndighed, men kan gives på de vilkår, der gælder i ferielandet.

Når man har en kronisk sygdom, er det derimod vigtigt at få en forhåndsgodkendelse hos sin rejseforsikring, ellers er man ikke dækket, hvis der skulle opstå noget uventet, eller man får behov for hjemtransport. Man kan som regel få en forhåndsgodkendelse, hvis den kroniske sygdom er stabil.

Læs mere om medicinske forhåndsgodkendelser her

Annonce (læs videre nedenfor)

Dækker også under corona

Hvis du skal rejse til EU-land, og bliver syg med corona, så dækker det blå sygesikringskort også, hvis du får behov for behandling der. Ligesom med anden sygdom skal behandlingen dog ske i det offentlige sundhedsvæsen.

Selvom det blå kort dækker, er det vigtigt at holde sig opdateret på de lokale restriktioner. Der kan være forskellige regler om, hvordan du skal forholde dig, hvis du bliver smittet med corona. Du kan læse Udenrigsministeriets rejsevejledninger her.

Regler og rettigheder

Læs mere om REJSESYGDOMME

Sidst opdateret: 04.04.2022

Annonce