Annonce

Vaccinationer til børn

Hvad er en vaccine?

En vaccination beskytter barnet mod alvorlige sygdomme, som skyldes bestemte vira eller bakterier . Når barnet vaccineres, danner det antistoffer, som beskytter på samme måde, som hvis barnet selv havde haft sygdommen. Hvis barnet senere udsættes for de bakterier eller vira, som det er vaccineret imod, vil kroppens immunsystem ’huske’ disse mikroorganismer, og antistofferne kan straks bekæmpe dem.

Vacciner kan enten være såkaldte ’dræbte vacciner’ eller ’levende vacciner'. Dræbte vacciner indeholder dele af dræbte vira eller bakterier, mens ’levende vacciner’ indeholder levende vira og bakterier i en svækket form.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan ser det danske børnevaccinationsprogram ud?

Pr. marts 2015:

Alder Børnevaccinationer Børneundersøgelse
5 uger Ingen ja
3 måneder Difteri - stivkrampe - kighoste - polio -Hib + PCV13 nej
5 måneder Difteri-stivkrampe-kighoste-polio-Hib + PCV13 ja
12 måneder Difteri-stivkrampe-kighoste-polio-Hib + PCV13 ja
15 måneder MFR 1 nej
2 år Ingen ja
3 år Ingen ja
4 år MFR 2 ja
5 år Difteri-stivkrampe-kighoste-polio ja
12 år Human papillomavirus (HPV) ,(vaccination med to stik) til piger født i 2002 og fremefter. Første vaccine skal være givet, inden pigen fylder 14 år, og der skal være mindst seks måneder mellem de to vacciner. Hvis dette ikke overholdes, skal der gives tre stik med mindst én måned mellem første og andet stik, og mindst tre måneder mellem andet og tredje stik. Piger kan vaccineres gratis frem til de fylder 18 år. nej
18 år Ikke-immune kvinder tilbydes vaccination mod røde hunde i form af MFR-vaccine.*) nej PCV13 betyder konjugeret pneumokokvaccine , der dækker mod 13 af pneumokok-bakterietyperne. Vaccinen blev introduceret i oktober 2007.

Pneumokokinfektion er årsag til akut mellemørebetændelse, lungebetændelse og bihulebetændelse. Af mere alvorlig karakter kan pneumokokinfektion også forårsage blodforgiftning og hjernehindebetændelse (meningitis). PCV13-vaccinen mod pneumokokinfektion blev introduceret i oktober 2007 som PCV7. I april 2010 skiftede man til PCV13-vaccinen.

Forkortelser:

Vaccinationerne gives af den praktiserende læge, det vil sige ens egen læge. Vaccinationerne ved fem måneder, 12 måneder og fire år gives i forbindelse med børneundersøgelsen.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvorfor er det vigtigt, at barnet vaccineres?

Vaccination beskytter det enkelte barn mod at få sygdomme, der kan være alvorlige og give varige skader, og i værste fald medføre dødsfald. Hvis man for eksempel ikke vaccinerede mod mæslinger, ville der være 10 – 100 dødsfald og 50 – 100 tilfælde af hjernebetændelse for hver 100.000 børn, der ikke blev vaccineret.

Nogle vaccinationer beskytter ikke blot barnet selv, men også andre. For eksempel giver man i dag en revaccination mod kighoste i femårs-alderen. På det tidspunkt er kighoste ikke så farlig for barnet selv, men hvis barnet får kighoste, kan det smitte små søskende eller andre spædbørn, som endnu ikke er blevet vaccineret, og for hvem kighoste kan være livstruende.

Endelig er det betryggende for voksne kvinder, som bliver gravide, at være sikre på, at de er immune overfor røde hunde, fordi denne sygdom kan give fosterskader, hvis man får den i løbet af graviditeten. Tidligere var mange i tvivl, om de faktisk havde haft røde hunde, men hvis man er vaccineret, er man næsten 100 procent sikker på at være immun. Kvinder over 17 år, som ikke har nået at få MFR-vaccine, tilbydes derfor gratis vaccination mod røde hunde. Vaccinen gives i form af MFR-vaccine.

Nogle forældre er meget bekymrede for eventuelle bivirkninger ved vaccinerne. Her er det vigtigt at huske, at bivirkninger til vacciner er 100 – 1000 gange så sjældne og mindre alvorlige end de følgetilstande, som selve sygdommene giver.

Annonce (læs videre nedenfor)

Skal børn med feber vaccineres?

I tilfælde af feber udskydes vaccinationen. Almindelig forkølelse uden feber er dog ikke nogen hindring.

Hvor længe er barnet beskyttet af vaccinationerne?

Når barnet har gennemført hele vaccinationsprogrammet er det beskyttet mod :

  • Difteri og stivkrampe i mindst 10 år, muligvis længere.

  • Kighoste, formodentlig 5-10 år efter revaccination i femårs-alderen, men dette er endnu ikke fuldstændig afklaret.

  • Hjernehindebetændelse på grund af bakterien hæmophilusinfluenzae type b, langvarigt, muligvis livsvarigt.

  • Polio , livsvarigt.

  • Mæslinger , fåresyge og røde hunde , livsvarigt.

  • Pneumokokker, mod 13 typer mindst indtil 5-års alderen.

  • HPV i mindst 5 år, formentlig længere.

Sidst opdateret: 05.08.2014

Medicin som kan anvendes

Annonce