Annonce

Er min far stresset?

Spørgsmål

Kære Netdoktor Jeg spørger på vegne af min far. Jeg er selv 17 år, og har sammen med min søster gennem længere tid observeret min far lide af, hvad jeg selv ser som stress.

Han er tømmermester med eget firma. Det tager meget hårdt på ham, og han arbejder tit ud til langt på natten når han har fået fri. Mine forældre blev skilt for 3 år siden, og lige inden blev jeg selv syg med anoreksi. Jeg er for nogle år siden erklæret rask og det er ikke længere forstyrrende i hverdagen. Dog var familien meget påvirket på det tidspunkt og min far fik erklæret depression, og fik medicin for det.

Inden de blev skilt, har min mor snakket om at han var meget stresset og i virkeligheden ikke havde psyken til at have alt det ansvar.

Han er meget glemsom, og glemmer tit forskellige ting som fx. noget på indkøbslisten. han har meget svært ved at sove og vågner om natten ved ikke at kunne få vejret. Han har to gange brudt grædende sammen foran min søster og jeg (han er ikke en mand der snakker om følelser). han har lige ringet til mig, og midt i telefon samtalen får en "et ildebefindende" som han siger, hvor han bliver svimmel og dårlig.

Jeg har snakket med min mor om det, men vi ved ikke hvad vi skal stille op. vi er bange for hans helbred at han på et tidspunkt knækker helt (han har ikke alkohol problemer) og det tager også hårdt på min lillesøster og jeg.

Hjælp, hvad kan vi gøre for ham?

Mvh en meget bekymret datter

Pige/kvinde, 17 år, 165 cm, 70 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære Spørger: 

Tak for din mail, i hvilken du fortæller om din fars situation som selvstændig tømrermester med meget arbejde og stort ansvar samt at han tidligere har haft en behandlingskrævende depression. Du og din søster har observeret, at jeres far er meget glemsom, har søvnproblemer og ofte vågner fordi han ikke kan få vejret. Derudover er han brudt sammen et par gange og I mener, at han har stress og spørger, hvad I kan gøre. Det hele vanskeliggøres af, at jeres far ikke er en mand, der gerne taler om sine følelser. 

Jeg tror, at jeres vurdering af, at han er stressramt, nok er rigtig. Alternativ kan han have fået et depressivt tilbagefald.

I kan læse lidt mere om symptomer på stress her

Jeg gætter på, at I ikke får så meget ud af jeres far, hvis blot I spørger ham om, hvordan han har det. Derfor kan I benytte flg. strategi: En aften hvor I har god tid og ikke skal andet - måske lige efter at I har spist aftensmad og sidder ved bordet og snakker - så siger du og din søster, at I har observeret, at han er blevet ret glemsom, og at I naturligvis er klar over, at han har mange ting han skal huske i forbindelse med firmaet, og hvis det blot var glemsomhed, så var der nok ikke grund til bekymring, men da I har set ham bryde sammen et par gange og er vidende om, at han sover så dårligt og vågner med hvad der lyder som angstbetinget åndenød, ja, så er I blevet bekymrede for hvordan han har det og har tænkt på, at han måske lider af stress og overbelastning eller måske har fået et tilbagefald til depression. 

Sig til ham, at I gerne vil hjælpe, men at I kommer lidt til kort, fordi I ikke rigtigt ved, hvordan I skal hjælpe ham og at han nok i virkeligheden har brug for professionel hjælp. Hvis han ikke rigtigt vil høre tale om det, så mind ham om, at han jo har været syg før og faktisk dengang fik støtte og behandling, og at det faktisk hjalp. Bed ham om at ringe til sin praktiserende læge for at bestille tid til en konsultation - hvis han så siger, at det har han ikke tid til, så sig at han skal gøre det om ikke andet, så for jeres skyld fordi I er så bekymrede.

Alle forældre vil deres børn det bedste, og det kan godt ske, at han ikke synes at han vil konsultere sin læge for sin egen skyld, men hvis I beder ham gøre det for jeres skyld, ja, så virker det nok. 

Sæt evt en deadline for at ringe til lægen - aftal at han skal have gjort det inden næste uge er omme … ellers kunne det godt blive en af de mange opgaver, som bliver udskudt.

Jeg synes at det er flot, at I drager omsorg for jeres far, og håber, at I har held med ovenstående projekt.

Med venlig hilsen

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri. 

Sidst opdateret: 13.10.2019

Annonce