Brevkasse

Spørgsmål   Psykiatri

Spørgsmål: Jeg er meget trist og ved ikke hvorfor

Kære NetDoktor

Jeg har i en periode været meget trist og meget ked af det uden at vide nøjagtig hvorfor.

Der er sket meget i mit liv det seneste år. Min far fik sidste år konstateret uhelbredelig kræft i hjernen, men er ikke i behandling pt. og han har det godt. Derudover er jeg dumpet en eksamen på mit studie, min mor er blevet fyret fra sit arbejde, min 13-årige hund er død og min kæreste og jeg er gået fra hinanden, hvorfor jeg nu bor alene langt væk fra mine forældre.

Min far, mor og søster er kommet sig godt over det hele. Og det synes jeg egentlig også selv, at jeg var. Derfor forstår jeg ikke min altoverskyggende tristhed nu.

Jeg oplever at jeg har svært ved at koncentrere mig på studiet. Jeg er et meget struktureret menneske, men har på det sidste ofte haft følelsen af, at alt er uoverskueligt.

Når jeg er sammen med andre mennesker, så mærker jeg ikke tristheden. Men jeg kan, så snart jeg bliver alene, blive ramt af gråd. Hvor jeg kan græde i flere timer. Når jeg er meget ked af det, så kører dårlige oplevelser fra min fars sygdomsforløb rundt i mit hovede. Mest fylder de tanker, oplevelser og sorgen, som jeg havde da min far var meget syg, og vi ikke han endnu ikke var blevet diagnosticeret.

Jeg bliver oftere ked af det nu. Og jeg har svært ved at acceptere andres glæde - fx kan jeg ikke acceptere min søsters glæde over, at hun endelig har fået en kæreste.

Jeg ved ikke om jeg bør tage til lægen. Eller om jeg skal vente og se om det går over. For det er selvfølgelig meget naturligt at være trist i perioder.

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar:

Kære Spørger

Tak for din mail i hvilken du fortæller om en periode på halvanden måned hvor du har følt dig trist og ked af det efter en periode med flere belastninger og tab - selvom du synes, at du var kommet godt over det hele. Du oplyser, at du nemt kommer til at græde, har vanskeligt ved at koncentrere dig, har uoverskuelighedsfølelse og dvæler ved tanker fra fortiden. Samtidig fortæller du, at du kan afledes fra tristheden, eksempelvis ved samvær med andre. Du overvejer, om det er en naturlig reaktion og spørger om du skal afvente spontan bedring eller opsøge din praktiserende læge.

Som du selv skriver, er det naturligt at være påvirket af livets tilskikkelser. Ikke mindst efter flere belastninger som du beskriver. Sådanne reaktive tilstande går oftest over af sig selv, men for dit vedkommende har det nu varet 6 uger og jeg fornemmer på din mail, at det ikke er blevet bedre med tiden.

Det er bestemt muligt, at du har udviklet en egentligt depressiv tilstand, men det kan jeg ikke afgøre blot ud fra din mail idet jeg savner lidt flere oplysninger, fx om din nattesøvn, appetit, tab af energi og interesse m.v. Du kan læse mere om depression her: https://netdoktor.dk/sygdomme/fakta/depression.htm Det kan dog også være, at din tilstand skyldes de belastende faktorer og at du derfor har udviklet en belastningsreaktion, som du kan læse mere om her: https://netdoktor.dk/sunderaad/fakta/krisereaktion.htm

Under alle omstændigheder, så tror jeg, at du kan få det bedre med den rette hjælp, hvorfor jeg vil foreslå, at du bestiller tid til en samtale med din praktiserende læge mhp vurdering af tilstanden og videre tiltag.

Held og lykke dermed - og tab ikke håbet!

Hans Mørch

Speciallæge i Psykiatri.


Besvarede spørgsmål under chat

Spørgsmål Besvaret
Min mor truer med selvmord - hvad skal jeg gøre?

2021-05-8 | 02:53

Har jeg en depression?

2020-11-7 | 13:52

Social angst - hvad kan jeg gøre?

2020-05-19 | 00:51

Er der noget galt med min tilgang til mad?

2021-05-7 | 08:32

Kan Aspergers Syndrom forsvinde?

2021-05-7 | 21:52

Funktionel lidelse?

2020-10-28 | 17:43

Skal jeg tage kontakt til min bror?

2020-09-25 | 22:20

Jeg er meget trist og ved ikke hvorfor

2020-10-5 | 22:17

Bør jeg forlade min mand?

2020-05-16 | 17:45

Mit liv er fyldt med negativitet og bekymring - hvad kan jeg stille op?

2020-06-4 | 16:51

Ketamin mod depression?

2020-05-2 | 18:03


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons