Annonce

Jeg vil holde op med at ryge

Spørgsmål:

Jeg er en pige på 13 år. Jeg er kommet meget hurtigt "i gang", hvis man kan sige det på den måde. Jeg har både drukket og røget, hvilket var en stor fejltagelse. Det var bare sjovt i starten, men nu er jeg faktisk blevet afhængig af cigaretter. Mine forældre troede jeg var stoppet, indtil i går, hvor jeg fortalte dem, at jeg stadig gjorde det lidt en gang imellem, og at jeg ville have deres hjælp til at stoppe. Min mor tog det meget godt og vi snakkede om, hvornår jeg havde lysten til det osv. Min far sagde ikke at han var sur, bare skuffet, hvilket jo er 100 gange værre.

Hvad kan jeg gøre for at stoppe med at ryge? Og hvad skal jeg gøre for at få os "samlet" som en familie igen?

På forhånd tak.

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar:

Jeg er glad for at høre, at du har besluttet dig for at stoppe med at ryge. Du er ung og hvis du stopper nu har du større chancer at undgå de følge sygdomme der kommer med rygning. At stoppe er ikke nemt og som du selv skriver er det meget nemt at falde i og stadigt ryge lidt en gang imellem.

Men første trin er ens eget ønske om at stoppe. Det kan godt være, at alle rundt omkring en synes man skal stoppe, men hvis man ikke selv ønsker det, bliver resultatet også, at man falder i igen.

Jeg synes dine forældre reagerer fornuftigt og din mor virker til at ville hjælpe dig med dette og det skal du være rigtig glad for. Du kan bruge hende som støtte, når det bliver svært og når trangen til cigaretter melder sig. Hvis du vil samle familien, kan du f.eks. tilmelde dig et rygestopprogram helt gratis. Du kan inddrage dine forældre i det, så de måske bedre kan forstå hvad der sker med kroppen, når man er afhængig af cigaretter. Stoplinien.dk er også en god side. Sæt dig ned med dine forældre og se, hvad det bedste alternativ er for dig.

Held og lykke.

Mvh Alexandra Gheorghe, læge

Sidst opdateret: 08.06.2016

Annonce