Annonce

Min mave bliver tit oppustet

Spørgsmål:

Min mave bliver tit ret oppustet. Jeg spiser meget sundt, spiser ikke hvidt brød og spiser masser af grøntsager og rugbrød med kerner og salat. Det eneste kød, jeg får, er kylling eller fisk, fordi vi ikke spiser andet i min familie, men til gengæld får vi masser andet sundt, altid salat/grøntsager, ris/pasta eller andet. Jeg drikker meget vand.

Bliver min mave oppustet, fordi jeg ikke spiser nok, eller hvad er det? Det er virkelig irriterende, så jeg håber, I kan hjælpe.

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar:

Det lyder ikke til at du har andre symptomer, såsom diarré eller forstoppelse, så jeg antager, at du ikke lider af allergi og at du tåler madvarer. Derfor bunder dit problem nok i at du spiser madvarer, der gør, at tarmene producerer ekstra luft. Du virker umiddelbart til at spise sundt.

Du kan prøve at spise kost, der plejer din tarmflora. Fiberrigt og fedtfattigt. En god idé kan være at holde igen med grove grøntsager såsom kål, bønner og ærter. Kaffe, mælk, alkohol, hvede og lakrids danner også ekstra luft i maven. Det kan jo være, at der er noget, du ikke kan tåle og da er det bedste du kan gøre at holde øje med hvad der sker, når du spiser en bestemt fødevare. Tyg maden med lukket mund, så du undgår ekstra luft den vej ind.

Den øgede mængde tarmluft, man oplever ved oppustethed, skyldes mange forskellige gasarter og de udvikles som følge af bakteriernes forgæring i tarmsystemet. Tarmluften kommer gerne ud som prutter.

Mvh Alexandra Gheorghe, læge

Sidst opdateret: 08.06.2016

Annonce