Annonce

Jeg er træt hele tiden

Spørgsmål:

Jeg har hørt, at nogle mennesker mangler D-vitamin, og at de derfor er trætte hele tiden. Jeg er træt hele tiden, ligemeget hvor meget jeg sover! Jeg kan sove i flere timer, vågne op og stadig være træt. Jeg synes det er et rigtig træls problem og jeg vil derfor spørge, om I måske tror, det kan være fordi jeg mangler D-vitamin? Synes I jeg skal snakke med min læge? Jeg synes det er virkelig irriterende at stå op hver dag for at være mega-træt. Jeg håber virkelig, I vil svare mig!

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar:

Det er rigtigt at træthed kan skyldes D-vitamin-mangel, men træthed kan skyldes mange forskellige årsager ligesom D-vitamin- mangel kan give andre symptomer end træthed.

Ved mangel på D-vitamin indbygges der ikke tilstrækkeligt kalk i knoglerne og tænderne. Det gør at knoglerne bliver "bløde" og hos børn kan der ses emalije-defekter i tænderne.

Et forstadium til D-vitamin dannes i huden, når den rammes af solstråler. Forstadiet omdannes så videre i leveren og nyrerne. En lille del af D-vitaminen får vi igennem kosten. Det kan nogle gange være svært i de skandinaviske lande at opnå tilstrækkeligt med D-vitamin fra solstrålerne.

Lettere grader af D-vitamin er hyppig, specielt også blandt ældre, der også spiser en ensidig kost. Det er også ret hyppigt at piger, der er helt dækket til og ikke rigtig rammes af solens stråler, også kan udvikle lettere grader af D-vitamin-mangel.

D-vitamin i kosten findes i æg, fed fisk, smør, ost og mælk. Jeg ved for lidt om dig til at fortælle dig om din træthed skyldes D-vitamin-mangel. Jeg synes du skal tale med en skolesygeplejerske og fortælle om din træthed. Der kan I blandt andet tale om dine kost- og motionsvaner, menstruationscyklus, søvn, stress osv.

Held og lykke.

Alexandra Gheorghe, læge.

Sidst opdateret: 20.06.2016

Annonce