Annonce

Alle pigerne har fået menstruation og bryster - undtagen mig!

Spørgsmål:

Jeg håber, I kan hjælpe mig med mit problem, for det er noget, jeg virkelig er påvirket af. Jeg går i 7. klasse og ALLE pigerne har fået deres menstruation, og de er også begyndt at få bryster. Jeg er en af de højeste piger i klassen, men jeg har hverken fået min menstruation eller bryster endnu. Det går mig meget på, og jeg tænker, om der er noget galt med mig. Samtidig gør det mig også meget usikker på mig selv. Er der noget galt med mig?

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar:

Der er absolut ikke noget galt med dig! Jeg kan godt forstå, at du også gerne vil have din menstruation, nu når alle piger i klassen har det. Men selvom du går i 7. klasse og har eller ikke har fået din menstruation, så er begge dele helt normalt, og du skal blot væbne dig med lidt tålmodighed.

Det er meget forskelligt, hvornår puberteten starter. Piger går generelt tidligere i pubertet end drenge. Piger starter typisk, når de er 10-13 år, mens drenge er 12-15 år. Puberteten kan dog starte både tidligere og senere. Arvelige forhold spiller også en rolle for, hvornår et barn går i puberteten.

I kroppen dannes en lang række hormoner, der alle har betydning for, at puberteten kan forløbe normalt. Overordnet set er puberteten reguleret af en lille kirtel i hjernen, der bl.a. danner hormoner. Hormonerne stimulerer kønsorganernes udvikling og produktion af mandligt og kvindeligt kønshormon. Blandt de mange ting, der sker i kroppen, så begynder pigers bryster at udvikle sig og man får sin menstruation.

Nogle kan næsten ikke vente og tror, ligesom dig, at de må være de sidste i verden, som ikke har fået deres menstruation. Andre synes, den kommer for tidligt.

I Danmark får piger deres første menstruation, når de er mellem 9 og 18 år. Før du får menstruation, er det normalt at have udflåd i nogle måneder. Det er en mælkeagtig væske, som kommer fra skeden. Det er normalt at få menstruation for første gang fra et til et og et halvt år efter, at dine bryster er begyndt at udvikle sig.

Hav lidt tålmodighed, så skal det nok komme.

Venlig hilsen

Alexandra Gheorghe, læge

Sidst opdateret: 12.07.2016

Annonce