Annonce

14-årig: Mine bryster er for små og er stoppet med at vokse

Spørgsmål:

Jeg er en pige på 14 år. Jeg har et problem med mine bryster. Jeg føler ikke, at de gider at vokse. De begyndte at vokse, da jeg var 11 år, men de er bare ikke vokset siden. Jeg har talt med min mor om det, fordi jeg er pinlig over det. Jeg kan ikke engang passe en BH – selv en 70A er alt for stor. Hvad skal jeg gøre?

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar:

Et af de første tegn på, at du er kommet i puberteten er at dine bryster begynder at vokse, og det gjorde de vist, da du var 11 år, hvilket er helt normalt. Når brysterne vokser, begynder det omkring brystvorten og efterhånden vokser hele brystet. Det er helt forskelligt, hvor hurtigt de vokser, hvornår udviklingen starter og hvornår den slutter. De kan være færdigudviklede i 12-18-års-alderen, så du har stadig tid.

Der er altså stor forskel på, hvor hurtigt pubertetsudviklingen finder sted fra pige til pige. Nu skriver du ikke, om du har fået menstruation, men når man får menstruation kan man opleve at brysterne ikke vokser så meget mere.

Hvis du tager på i vægt dog, så vil fedtvævet gøre dine bryster større. Et tegn på at dine bryster er fuldt udviklede er, at brystvorten er fremstående/stritter i forhold til det mørkere væv, omkring brystvorten , der løber over i resten af brystet. Er brystet ikke fuldt udviklet, vil både brystvorten og det omgivende mørkere område stå frem/stritte i forhold til resten af brystet.

Nu skriver du at du ikke engang kan passe størrelse 70A. Det skal også siges, at alle har forskellige størrelser og der er ikke noget unormalt i at have små bryster. Men vær tålmodig og giv det lidt tid.

Venlig hilsen

Alexandra Gheorghe, læge

Sidst opdateret: 12.07.2016

Annonce