Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Cigarettrang hver gang jeg drikker alkohol - hvorfor?

Spørgsmål:

Det undrer mig, hvad alkohol gør ved en, da trangen til cigaretter kommer, når man sidder og hygger med rødvin og lignende. Jeg har været røgfri i otte måneder, men trangen til cigaretter kommer HVER GANG, jeg drikker alkohol. Er der er forklaring på det?

På forhånd tak

Svar:

Kære spørger

Der er ikke nogen videnskabelig forklaring på dit spørgsmål. Men der er jo en klar sammenhæng mellem vin, cigaretter og hygge. Det handler om vaner. Det er 25 år siden, jeg holdt op med at ryge, og jeg får stadig trang, når der er rødvin på bordet, stearinlys og hygge.

Nogle gange må jeg rejse mig op og gå lidt væk og tælle til ti for ikke at bede om en cigaret. Livslang eks-ryger. Jeg tror simpelthen, at det er vanen - hygge er rødvin OG cigeretter. Der er ikke noget med receptorer eller lignende, men hvis man drikker meget, forsvinder fornuften og hæmningerne og risikoen for tilbagefald øget betydeligt - og det er der en klar videnskabelig forklaring på - alkoholens virkning på hjernen. En meget stor del af tilbagefald hos rygere foregår med alkohol i blodet.

Med venlig hilsen

Martin Døssing, overlæge, dr.med.

Sidst opdateret: 02.10.2003
Annonce