Annonce

Er det farligt, at spise koffeinpiller?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg har problemer med at være frisk, når jeg vågner om morgenen, uanset hvad jeg spiser til morgenmad (havregryn, müsli, frugt, smoothies...) Jeg er ganske enkelt B-menneske, men mit job kræver, at jeg er frisk kl. 7 hver morgen. Jeg får 7-8 timers nattesøvn pr. nat.

Jeg er begyndt at tage en halv til en hel koffeinpille hver morgen med et stort glas vand. Jeg hader kaffe, cola og the.

Men er det farligt? Er det værre end samme mængde koffein i mg. i kaffen? For maven? Og kan den smule koffein påvirke fertiliteten for mig som kvinde? Og hvad med osteporose-risiko?

Jeg ved godt at det mest enkle og rigtige er at sige, lad være med den koffeinpille! -men hele min dag bliver så meget bedre.

Jeg lever iøvrigt et sundt liv hvad kost, motion, vennekreds... angår.

Hilsen en spørger.

Svar:

Kære Spørger,

Som du er inde på, er der mange koffeinkilder i dagligdagen, og en kaffedrikker kan nemt indtage 300-400 milligram koffein dagligt. Koffein som lægemiddel findes ikke længere på markedet i Danmark.

I princippet er der ikke noget sundhedsmæssigt til hinder for, at du tager en koffeintablet, men det er i de fleste tilfælde ulovligt at indføre dem i Danmark, hvor de ikke kan købes mere, og af denne grund, må jeg fraråde dig at købe og bruge dem.

I udlandet og på Internettet findes talrige produkter, der indeholder enten koffein alene eller i kombination med andre aktive stoffer. I disse produkter anvendes ofte plantemateriale under navnene Guarana og Kola som kilde for koffein. Det kan ofte være ugennemskueligt, hvor meget koffein, der findes i den dosis, der anføres på pakningen. Det gælder især, hvis koffeinkilden er et planteekstrakt. Jeg vil anbefale dig at lære at drikke en kop kaffe, te eller kakao om morgenen.

Koffein kan give sure opstød, kvalme, hjertebanken, hovedpine, søvnløshed, rastløshed og muskelrystelser. Koffein stimulerer mavesyreproduktionen. Hvis man lider af mavesår, bør man begrænse indtaget af koffein og er man gravid kan et par hundrede mg. koffein øge risikoen for abort i sidste tredjedel af graviditeten.

Koffein i urinen ved dopingtest medfører diskvalifikation ved sportsstævner. Grænsen for hvor meget koffein, der må være i urinen er 12 mikrogram/ml. Denne mængde svarer nogenlunde til indholdet fra seks kopper koffeinholdig kaffe. Det er ikke forbudt at bruge koffeinholdige drikke og fødevarer under træningen.

Du kan læse mere om koffein på Netdoktor http://www.netdoktor.dk/sport/doping/artikler/koffein.htm

Med venlig hilsen

Arne Astrup,

læge og ernæringsekspert

Sidst opdateret: 01.06.2004
Annonce