Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad kan det være, hvis det ikke er sædbrok?

Spørgsmål:

Efter et godt stykke tid med næsten daglige problemer i form af ubehag, brænden opad i lysken, trækkende om mod mave og ryg gik jeg til egen læge. Der fandt lægen en knude i den ene testikel.

Jeg blev henvist til en urolog som undersøgte samt foretog en ultralydsscanning. Der blev det konstateret, at der var et sædbrok i den højre testikkel og årebrok i venstre side men dette har ikke givet gener.

Jeg har altid cyklet en del på motionscykel , men dette har jeg ikke kunne siden det startede for ca. 1½ år siden, da det er ligesom om der sidder noget i vejen også når jeg sidder ned på mit arbejde, men ikke når jeg står eller går.

Jeg blev så opereret, men lægen fandt ikke noget sædbrok alligevel. Generne er der fortsat jeg har været til samtale hos lægen som siger at han aldrig har været udsat for at sædbrokken ikke er der når man opererer.

Kan I foretælle mig hvad det kan være, eller evt. hvilke undersøgelser man ellers kan fortage sig, da det er uholdbart at gå på denne måde.

Svar:

Hvad fundene omkring testiklen angår, kan jeg af gode grunde ikke give bedre svar end den specialist, der har foretaget undersøgelse og operation. Jeg er enig i, at det er usædvanligt, at et sædbrok kan ses ved ultralydundersøgelse, men ikke findes ved operation. På den anden side har jeg efterhånden været så længe i faget, at jeg er forberedt på det uventede og tit umiddelbart uforklarlige.

Et sædbrok burde ud fra navnet være en lille cyste med sæd i. Det er faktisk sjældent, at jeg selv har set det sådan. Oftest finder man en lille vandcyste i bitestiklen lige over den øverste pol af testiklen. Bitestiklen er et lille ormeformet vedhæng på bagsiden af testiklen. Alle de kanaler inde i testiklen, i hvilke sædcellerne dannes, samles i bitestiklen, som ud for den nederste pol af testiklen bliver til sædlederen.

Om alle vandcyster gælder, uanset i hvilke organer de findes, at de kan ændre sig i størrelse og vandindhold. Så på den måde er det ikke utænkeligt, at der kan have været en vandcyste, som så er forsvundet af sig selv, inden operationen kunne gennemføres. Der dog også den mulighed, at man faktisk tog fejl ved ultra-lydundersøgelsen og har ment at se et sædbrok, som så i virkeligheden slet ikke var der.

Hvad kan der så være galt? De gener du beskriver, kan efter min erfaring måske stamme fra tilhæftningen af lårets indermuskel på bækkenknoglen. Denne tilhæft-ning finder man lige i vinklen mellem låret og pungen - den såkaldte adductor tilhæftning. Det ville stemme godt overens med, at smerterne/generne optræder, når du vil cykle.

Hvis din læge ikke kender til tilstanden og véd, hvordan man undersøger for den, må jeg tilråde, at du bliver undersøgt af en ortopædkirurg. Hvis det er dette, der er dit problem, kalder man det adductor tendinitis. Tilstanden kan oftest lindres/helbredes ved blokader og øvelser, men i hård-nakkede tilfælde kan der udføres en lille operation.

Jeg kan nok ikke komme på bedre ideer ud fra de foreliggende oplysninger. God bedring.

Venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Sidst opdateret: 15.03.2004
Annonce