Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor kan jeg ikke blive gravid efter at have aborteret?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg har det problem, at jeg aborterede for 2 år siden, og jeg har ikke kunne blive gravid siden. Dengang fik jeg en udskrabning.

Miit spørgsmål er så om I kunne svare mig på, om der kan være gået infekton, da de foretog udskrabningen? Eller om der kan sidde rester? Eller om de kan have rykket på livmoderen, siden jeg ikke kan blive befrugtet?

Min mand er også blevet undersøgt, og det så ok ud. Det har taget psykisk hårdt på mig at abortere, og det at jeg så ikke er blevet gravid siden, er meget meget hårdt. Jeg håber virkelig at I vil svare mig, for da jeg blev gravid skete det inden for 3 mdr, og da jeg så abortere og får en udskrabning, har jeg ikke kunne blive gravid i 2 år. k

Kan I evt også svare mig på hvordan, jeg kan blive undersøgt, om nogle af disse ting kan være galt? Om man kan blive undersøgt via scanning eller blodprøve? Min læge har sendt mig til en gynækolog, som sagde at alt så fint ud, men hvor meget kan hun egentlig se? Hvad skal jeg gøre?

På forhånd mange tak.

Jeg håber på at høre fra jer snarest.

Venlig hilsen mig.

Svar:

Kære du,

Du er ved at være utålmodig - og det fortsår jeg godt. Tiden må være inde til en ny undersøgelse - af både din mand og dig. Men hvad der gik galt sidste gang og hvorfor, kan man næppe finde ud af, så prøv om du kan få den ubehagelige oplevelse på afstand og tænk fremad! Vi ved, at du kan blive gravid. Det er et meget godt udgangspunkt. Det er heller ikke helt usædvanligt, at der går 1-2 år, før man bliver gravid igen. Så måske går det hele godt af sig selv. Men ellers må I tale med lægen og eventuelt blive henvist til en specialist som beskæftiger sig med barnløshed. Det gør stort set alle praktiserende gynækologer. Men spørg din læge om, hvem du skal vælge. Din mand skal undersøges med sædprøve (igen?) og du skal have taget blodprøver, som fortæller om din hormonfunktion.

Almindelig undersøgelse med ultralydsskanning hører med og formentlig også en undersøgelse, som viser, at der er passage gennem æggelederne. Hvis alle undersøgelser er "normale", må det overvejes, om du skal forsøge en såkaldt stimulationsbehandling med hormoner efterfulgt af insemination med din mands sæd på ægløsningstidspunktet. Også denne behandling kan foregå hos de fleste gynækologer, men ellers er der jo mulighed for henvisning til en fertilitetsklinik.

Held og lykke med det!

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 29.06.2004
Annonce