Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan man fjerne insulinbuler?

Spørgsmål:

Jeg vil gerne vide, om der findes en operativ måde at fjerne insulinbuler eller lommer på maven. Hvor det udføres det og hvad det koster det?

Jeg har prøvet at skifte nål oftere at stikke mere varieret og sådan, men det lader til at være for sent om jeg så må sige.

Håber i kan hjælpe.

På forhånd tak Johnny

Svar:

Kære Johnny

Tak for din mail.

Det er efterhånden ikke så ofte, at vi ser patienter med forandringer i huden efter insulininjektioner. Som du selv skriver, er dit problem pudedannelse, det vil sige fortykkelse, at underhuden, hvor der er stukket med insulin. Oftest opstår dette problem i forbindelse med, at man for ofte stikker i det samme område. En af grundene til dette er sikkert, at et sådant område ikke gør ligeså ondt at stikke i som andre områder af huden. I gamle dage så man også forandringer, hvor underhuden forsvandt, dvs der kom fordybninger i underhuden. Dette er heldigvis blevet meget sjældent, efter at insuliner er blevet meget mere rene end tidligere, hvor de jo var lavet af dyre-insulin.

Det generelle råd vedr. insulinpuder er at undgå disse områder, når man skal stikke sig. Puderne forsvinder derefter ofte af sig selv. Er dette ikke nok, kan man prøve med ultralydsbehandling af området. En sådan behandling kan evt gives af en fysioterapeut, der ofte har det apparatur der skal bruges.

Om områderne kan behandles kirurgisk ved jeg faktisk ikke. Jeg har aldrig selv henvist en patient til en sådan behandling, men det er da muligt, at en plastikkirurg i dit tilfælde kan tage stilling til om det er muligt hos dig.

Med venlig hilsen

Jan Erik Henriksen, speciallæge i endokrinologi

Sidst opdateret: 09.04.2001
Annonce