Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Må jeg rejse til Afrika, når jeg har haft Dengue-feber før?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg har et spørgsmål vedrørende Dengue-feber. Jeg fik i sommeren 2002 Dengue-feber efter hjemkomst fra Thailand. Jeg var bl.a. indlagt på R.H.´s epidemiafdeling. Jeg var meget syg, havde omkring 40 grader i feber i 14-dages tid og fik udslæt m.v.

Jeg vil gerne til Tanzania til efteråret, hvor min datter er udsationeret i et halvt år. Jeg skal være der i 2 uger. Jeg har læst om Dengue-feberen på jeres netside og andre relevante steder. Jeg kan forstå, at der er 4 Dengue-typer, og at jeg ikke kan få den samme to gange. Til gengæld skulle jeg have lidt større risiko for at få en af de andre Dengue-typer, og i givet fald vil jeg få sygdommen i langt værre grad.

Er denne antagelse rigtig, og vil det være uansvarligt af mig at tage afsted?

Vil der være nogen ide i at få et vide, hvilken Dengue-type, jeg har haft?

På forhånd tak.

Venligst M F P

Svar:

Kære M F P,

Når det gælder Dengue infektion, har du helt ret i, at der findes flere underttyper - 4 i alt, og at man i princippet kan blive mere syg af Dengue, hvis man har haft sygdommen en gang tidligere. Når det er sagt, skal det tilføjes, at der selv under en heftig Dengue epidemi i et område er ret lille sandsynlighed for at blive smittet.

På Cuba, hvor Dengue epidemier er jævnligt forekommende, har man ført meget nøje statestik over komplikationerne af Dengue feber, som kan bestå i blødninger og shock, hvor man i værste fald kan dø af kredsløbssvigt. Det viser sig, at selv om man har haft én type af Dengue før, og nu bliver smittet med en af de tre andre typer er sandsynligheden for at blive meget syg en brøkdel af en procent. Altså under forudsætning af at man bliver smittet.

Så når disse to ting sammenholdes er risikoen for, som turist, at få alvorlig Dengue infektion meget beskeden. Dengue optræder specielt hyppigt i Sydøstasien og i Caribien. Så en tur på 14 dage til Tanzania opfatter jeg ikke som nogen speciel risiko.

De myg, som overfører Dengue virus, stikker iøvrigt sidst på eftermiddagen og om aftenen. Det kan derfor anbefales at bruge det såkaldte DEET (= di-ethyl toluamid ) baserede "jungleolie" for at forhindre myggestik. Riskoen i Tanzania for at få malaria er meget større end risikoen for Dengue, så må jeg anbefale, at du medbringer et godt, impregneret myggenet, og at du tager malaria profylakse, f.ex malarone under dit besøg i Østafrika.

God rejse!

Med venlig hilsen

Sören Thybo

Speciallæge i tropesygdomme.

Sidst opdateret: 11.05.2005
Annonce