Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min datters ben er ikke lige lange

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Jeg har netop været hos lægen med min lille datter på snart 6 måneder. Min datter er i lighed med andre spædbørn blevet undersøgt flittigt i hendes første levetid både af egen læge og af sundhedsplejersken. Men først nu blev vores egen læge opmærksom på, at hendes ene ben muligvis er kortere end det andet. Hun har sendt en skrivelse til hospitalet og vi indkaldes senere til en kontrolundersøgelse.

Mens jeg/vi venter på denne kontrolundersøgelse vil jeg meget gerne have svar på om dette kan være alvorligt eller om det er forholdsvis almindeligt? Vil det kunne rette sig af sig selv (længdeforskellen var højest 1 cm)? Er det for resten meget eller lidt når man taler om spædbørn? Hvad vil konsekvernserne være for min datters fremtid og hvorledes behandler man dette problem?

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger

Umiddelbart vil jeg mene, at hvis dit barn i øvrigt er sund og raskt, så betyder benlængdeforskellen ikke noget.

Det næste spørgsmål er så: Er der i virkeligheden forskel i benlængden? Det er faktisk ikke så nemt at måle på sådan en lille størrelse. Hun skal ikke ligge ret meget skævt med bækkenet før der tilsyneladende fremkommer en forskel. Man skal også prøve at bestemme om det er på lårbenet eller underbenet forskellen er. Hvis børn f.eks. har haft et brud på en knogle kan der være en periodisk overvækst i en sådan knogle,men det går jeg ikke ud fra er tilfældet.

Mange voksne har op til 1 cm´s forskel i benlængde uden at være klar over det. Altså har de ingen symptomer. Hvis der er en reel forskel og hun ellers ikke fejler andet, vil man næppe foretage sig noget. Hvis hun får problemer når hun begynder at gå, kan man supplere med et indlæg. Det er muligt kroppen selv vil udligne forskellen. Din datter vil næppe få problemer med benet.

Med venlig hilsen

Hans Gad Johansen

Speciallæge i ortopædkirurgi og idræt.

Sidst opdateret: 19.01.2006
Annonce