Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor har jeg rejsningsproblemer?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor,

Min rejsning er de seneste år blevet væsentlig mindre holdbar, og der skal meget mere til for at få penis op at stå. Jeg skal bare et øjeblik være mindre fokuseret på det sexuelle, så forsvinder min rejsning med det samme.

Det er 4 år siden jeg sidst var i et længerevarende forhold - dengang var der ingen problemer. Efter den tid har jeg været i 5 korte forhold a 1-2 måneders varighed samt noget løst. Der har selvfølgelig været en del usikkerhed og turbolens forbundet med de korte forhold, som nok har medvirket til problemet. Men jeg har også kunnet konstatere problemet når jeg er alene, f.eks falder morgenrejsningen lynhurtigt, og det samme er tilfældet efter udløsning ved onani.

Det skal også nævnes, at jeg de sidste 6 år har haft knæproblemer, som bevirker, at jeg hverken kan løbe eller cykle. Idag går jeg som regel min. 45 min om dagen og jævnligt et par timer. Men min kondition er temmelig sløj sammenlignet med tidligere, hvor jeg for det meste var i rimeligt god form. Jeg har 2 gange (for ca 3 og 5 år siden) fået konstateret lettere forhøjet blodtrk. Det sidste tal i blodtrykket var ca 100, dog har jeg for et år siden fået det målt til 90. Jeg har selv tilskrevet forbedringen, at jeg grundet de længere gåture trods alt er kommet i lidt bedre form den sidste tid. Jeg ryger ikke og drikker meget sjældent over 15 genstande om ugen

Jeg synes tilbagegangen med min rejsning er for markant til bare at være et spørgsmål om, at jeg nu er 40 og ikke 18. Hvad kan problemet mon skyldes og hvad kan jeg gøre?

På forhånd tak for svaret.

Med venlig hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger,

Tak for din mail. Rejsningsproblemer kan (som mange mænd har opdaget) forekomme i alle aldersgrupper, men hvor det i ungdomsårene især skyldes manglende erfaring og præstationsangst, er årsagen hos modne og ældre mænd ofte fysisk. Det er dog ikke altid så let at skelne skarpt, og selvom årsagen er rent kropslig (fx ved sygdomme som sukkersyge eller dissemineret sklerose), er der som regel også en psykisk komponent, som kan fastholde problemerne eller gøre dem værre. Også en del lægemidler kan forårsage rejsningsbesvær, og er man i tvivl, bør man altid drøfte sagen med sin læge.

I din aldersgruppe kender ca. hver femte mand til periodisk eller vedvarende rejsningsbesvær, så fænomenet er ikke så ualmindeligt endda. Det er naturligvis vanskeligt at sige, hvad årsagen til problemerne er i netop dit tilfælde. Det er ikke umuligt, at "turbulensen" i forbindelse med dine kortvarige kærlighedsforhold kan være en medvirkende årsag: Måske har du ikke følt dig 100% tryg, og måske har angsten for at "fejle" ligget i baghovedet og bidraget til at skabe en ond cirkel, som har gjort det sværere og sværere for dig at give dig hen? Måske har du været beruset? Måske har du været mere utilpas ved situationen, end du har villet erkende? Eller måske har du været mindre vild med dine partnere, end du egentlig havde ønsket dig?

Imidlertid tyder dine oplysninger om morgenrejsning og onani på, at problemerne ikke alene kan tilskrives usikkerhed og præstationsangst (selvom man faktisk godt kan se "psykiske" rejsningsproblemer også ved onani). Det lyder som om, du lever et relativt sundt og godt liv - men jeg synes alligevel, det er vigtigt at få dig tjekket ordentligt igennem. Ikke mindst det (måske) forhøjede blodtryk bør hurtigst muligt kontrolleres. Det er nemlig velkendt, at højt blodtryk - foruden at være skadeligt for hjertekarsystemet - godt kan svække rejsningsevnen. Jeg synes derfor, du skal kontakte din læge og fortælle vedkommende om dine problemer. Som et minimum bør dit blodtryk måles, men for en sikkerheds skyld vil det også være en god idé at få tjekket din urin for sukker.

Summa summarum: Jeg kan ikke på dette grundlag komme sagen så meget nærmere, men det er ikke usandsynligt, at dine problemer kan skyldes et ubehandlet forhøjede blodtryk. Det er heller ikke umuligt, at dit turbulente singleliv til tider gør det vanskeligt at være dig. Og endelig er det ikke utænkeligt, at de to ting spiller uheldigt sammen. Som sagt synes jeg, du skal bestille en tid hos din læge til et ordentligt tjek. Jeg er sikker på, at du nok skal få et tilfredsstillende sexliv igen.

Held og lykke!

Christian Graugaard

Læge, ph.d.

Sidst opdateret: 30.03.2006
Annonce