Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Vil min mand opdage, at jeg tidligere har fået foretaget en abort, når jeg skal på fødeafdelingen?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har fået foretaget en abort for omkring to år siden. Det var med en anden fyr end ham jeg er blevet gift med nu. Jeg tør ikke blive gravid, fordi jeg er bange for, at min ægtemand kommer til at finde ud af noget om aborten. Når jeg skal ind på fødeafdelingen i forbindelse med en eventuel graviditet, er jeg bange for, at en af sygeplejerskene eller lægerne vil begynde at tale om den abort jeg har fået. Jeg er meget nervøs og bange, og jeg har svært ved at koncentrere mig om at få et barn, når jeg er nervøs for, at min hemmelighed kommer frem. Jeg er udlænding, hvilket gør det meget svær og kompliceret for mig ligenu. Jeg har brug for hjælp. Er det muligt, at oplysninger om aborten kan slettes fra journalet?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

For to år siden var du gravid men valgte abort. Da du på det tidspunkt var under 18 år, har en af dine forældre eller en beskikket værge skrevet under på, at du skulle eller ville have abort. Det er også registreret på sygehuset og hos lægen. Det kan der ikke laves om på. Alle offentlige instanser har tavshedspligt omkring dette. Men du er altså ikke alene om din "hemmelighed". Måske ved også andre - familie og venner - at du fik en abort for et par år siden. Det vil sikkert være svært at lukke tæt om, hvad du har været ude for.

Nu er du blevet gift, og du har endnu ikke betroet ham, hvad du tidligere har oplevet, og hvad der er sket. Måske ved han ikke en gang, at du har været sammen med en anden mand før ham? Det kan derfor være svært at bære på den hemmelighed, måske fordi du er bange for hans reaktion, hvis du fortæller det. Jeg kender ikke din baggrund eller kultur og religion, som måske er med til at hindre den fulde åbenhed. Jeg kan derfor heller ikke råde dig til at betro dig til ham lige nu, selv om det for mig at se ville være det bedste. Der er mange, der i ensomhed - måske et helt liv igennem - bærer på tunge hemmeligheder. Men det er din hemmelighed, som ingen har ret til at kende, hvis du ikke selv ønsker det.

Forhåbentlig er du lykkelig i dit ægteskab, og for de fleste er det vel sådan, at de ønsker lykken og samhørigheden bekræftet ved at få et barn sammen. Hvad der skete for to år siden, hvor du var i en helt anden situation, må ikke overskygge din lykke og dine drømme. Når du så på et tidspunkt bliver lykkeligt gravid, skal du som alle andre kvinder have lov til at leve din glæde ud. Ved kontakt med læge, jordemoder, fødested og sundhedsplejerske må du til den tid straks gøre opmærksom på - og det kan skrives i journalerne - at du under ingen omstændighder ønsker den tidligere abort omtalt, hvis der er andre til stede. Det vil blive respekteret.

Alligevel vil jeg råde dig til at overveje, om det bedste for din samvittighed og for fred i sindet ikke vil være på et tidspunkt at betro din mand, som står dig så nær den hemmelighed, som jo intet har at gøre med jeres liv nu og i fremtiden.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i kvindesygdomme og fødsler

Sidst opdateret: 25.01.2007
Annonce