Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg orker ingenting og kan ikke tage mig sammen til hverdags gøremål, men ønsker at komme videre

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har et problem med at tage mig sammen til at gøre normale nødvendige ting som f.eks. at overholde aftaler, gå på posthuset, betale en regninger osv. Det irriterer mig, at jeg ikke kan finde energien til at tage mig sammen til meget andet end at udskyde det. Jeg ved, at udskydelse intet godt bringer med sig. Men når det kommer til stykket, er det nemmere for mig bare at lægge mig ned og hvile/sove. Jeg vil meget gerne have lavet om på dette, men jeg ved ikke, hvordan jeg skal bære mig ad med ikke at falde tilbage i den ligeglade verden. Jeg har tænkt lidt på, om det kan være en depression, men hvis det er det, så har jeg haft den i mindst 20 år. Har du nogle fif til mig?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Du skriver, at du i hele dit liv har følt manglende energi og lyst til at leve et liv med engagement og glæde. Hvor er det godt, at du nu stopper op for at skabe nogle forandringer, således at du kan finde glæden i din hverdag. Jeg går ud fra, at du fysisk er checket af en læge, men hvis ikke så skal du sørge for at blive fysisk undersøgt, for det kunne jo være, at du mangler nogle vitaminer, mineraler eller andet, som kunne give dig noget energi.

Jeg har mere indtryk af, at det handler om noget psykisk, hvor du har brug for at finde en mening og et indhold i dit liv både arbejdsmæssigt og privat. Det betyder meget at have et arbejde, man kan gå op i, og som føles meningsfuldt, så måske ville det hjælpe dig at få talt din arbejdsmæssige situation igennem med en kollega, ven eller coach, der kunne hjælpe dig på vej til at finde et arbejde, hvor du kan bruge de ressourcer, du er udstyret med. Måske kunne det også være en inspiration for dig at tage en ny uddannelse eller opsøge kurser, hvor du kan blive dygtigere til det, du foretager dig.

Prøv at kigge nærmere på dine daglige vaner med hensyn til kost og motion, for det er her, at du selv kan gøre en indsats, således at du får en god sund kost med mange grøntsager og frugt, samt at du sørger for at få motion hver dag. Find noget sport, som du kan lide at udføre, og først og fremmest er der meget at hente i naturen, så sørg for at tilbringe så meget tid som muligt ude ved at gå eller løbe ture. Når alt føles lidt ligegyldigt, kan musik være en stor inspirationskilde - vær opmærksom på hvilken slags musik, der opmuntrer dig og lyt til den. At danse skaber også glæde, så hvis du har venner der også kan lide at danse, så find sammen med dem. For dig handler det om at komme i nye omdrejninger, så alt hvad der handler om musik og bevægelse vil hjælpe dig igang. Jeg kunne anbefale dig at se i alle de aftenskoleprogrammer, der for tiden dumper ind ad døren, og hvis der er et hold i Gotved gymnastik i det område, hvor du bor, så meld dig til et hold.

Det er dybt inspirerende at foretage sig noget sammen med andre, således at du kan lære af at se og høre, hvordan andre bærer sig ad med at få kontakt med egen energi og glæde og derigennem selv føle glæden ved at have en krop, der kan bevæge sig. Du skriver ikke noget om dit privatliv, men jeg håber for dig, at du har kontakt med nogle mennesker, du holder af, og hvis ikke du har en kæreste, skulle du måske se dig om efter en sådan! For dig drejer det sig om at gøre noget, du ikke før har prøvet - så tag fat i et hjørne, gør det første skridt til en forandring, og du vil opdage, at dit liv kan tage en vending. Måske har du brug for støtte til at komme videre, så det kunne være en god idé for dig at opsøge en terapeut eller en coach. Jeg ønsker for dig, at du vil tage dig selv så alvorligt, at du virkelig realiserer en forandring.

Med venlig hilsen

Birgitte Winkel

Socialrådgiver og samlivsterapeut

Sidst opdateret: 12.09.2007
Annonce