Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvor lang tid går der, før jeg får menstruation efter min abort og udskrabning?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg havde en spontan abort for i starten af december 2006 og fik en udskrabning derefter. På hospitalet fik jeg at vide, at der ville gå 3-6 uger før jeg ville få min menstruation, men den er stadig ikke kommet, og nu er der ved at være gået 11 uger. Min kæreste og jeg har regelmæssig haft ubeskyttet sex, og jeg har med jævne mellemmrum testet for, om jeg skulle være gravid igen, men det er jeg ikke.

Hvor lang tid kan der gå før menstruationen kommer? Kan der være noget galt med mig, når nu den ikke er kommet endnu? Er der noget man kan gøre for at fremtvinge menstruationen, så vi kan lægge aborten bag os og blive gravide igen? Håber virkelig du kan hjælpe mig.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Ved afslutning af en graviditet, som ikke følges af amning vender den normale hormonproduktion som regel hurtigt - efter nogle uger - tilbage til den sædvanlige rytme med ægmodning efterfulgt af ægløsning fjorten dage senere og menstruation efter yderligere fjorten dage. Menses 6-8 uger efter en abort med udskrabning er meget almindeligt. Det skal alle, der ikke ønsker en ny graviditet lige med det samme, være opmærksomme på og benytte prævention allerede fra første samleje efter aborten.

Men der kan godt gå længere tid - flere måneder - før hormon-uret, som styrer det hele, virker som det skal. Derfor er der heller ingen garanti for, at du kan blive gravid igen lige med det samme. Du fortæller ikke noget om, hvor længe du var om at blive gravid før den sidste graviditet. Måske gik det let - måske varede det mange måneder? Men du fortæller, at du er 163 cm høj og vejer 110 kilo. Det, at du er betydeligt overvægtig, behøver ganske vist ikke at påvirke graviditetsmuligheden. Men omvendt, så er det kendt, at nogle overvægtige kvinder, som ønsker at blive gravide, har svært ved at blive det. Det kan der være flere grunde til. Men hvis du søger lægehjælp på grund af barnløshed, vil det første råd til dig være, at du prøver at tabe dig. Det alene kan bringe hormonbalancen i orden, så du bliver gravid.

Af hensyn til dig selv og dit kommende svangerskab vil det være en lettelse og hjælp, hvis du ikke vejer så meget. Man kan godt "fremtvinge" en menstruationslignende blødning, hvis du ikke er gravid, ved hjælp af hormontabletter af p-pilletype. Men lidt tålmodighed er for mig at se at foretrække. Tal med din læge om at tabe dig, læg en plan for de næste tre måneder, se at den virker - og inden sommer er du godt på vej med det hele.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen S

peciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 26.02.2007
Annonce