Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad er et navlegranulom?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har prøvet at søge på ordet 'navlegranulom', men kan ikke finde det nogen steder. Hvad er det og hvem får det? Det eneste jeg kan finde er, at det behandles med lapis, men ingen beskrivelse af sygdommen eller symptomerne.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Navlegranulom er nydannet væv i navlen. Det kommer pga. infektion i navlen oftest hos de nyfødte i forbindelse med, at "navlen falder" dvs. den stump navlestreng, som sidder tilbage på barnet efter afnavlingen, tørrer ind og faktisk "går i opløsning".

Hvis der kommer bakterier til, kommer der en egentlig overfladisk infektion svarende til stedet, hvor navlestumpen sidder fast, og det er her der dannes nyt væv, og det bliver til et navlegranulom.

Lapis ætser dette nye væv væk. Vævet har ingen følenerver, og derfor gør det ikke ondt at bruge lapis, men hvis lapis kommer udenfor selve granulomet og navlestumpen dvs. på huden omkring, kommer der svære hudforandringer, og det gør ondt. Det er som regel nødvendigt at pensle flere gange før granulomet er helt væk.

Med venlig hilsen

Birgit Peitersen

Speciallæge i pædiatri

Sidst opdateret: 04.08.2007
Annonce