Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan man behandle diabetes med stamcellebehandling?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en 18-årig pige, som for ca. to år siden fik konstateret diabetes (type 1). Det har været anderledes, og noget af en omvæltning for mig og ikke mindst min hverdag. Efter godt og vel halvandet år, har jeg nu vænnet mig til ”sprøjten” og følgerne af sygdommen – men alligevel er jeg nysgerrig og søgende omkring min sygdom, for som så mange andre, håber jeg på en form for ”fremtidsbehandling”. Jeg har læst, at bl.a. stamcelleterapi er en mulighed for at kurere diabetes – er det rigtigt, og hvordan er fremtidsudsigterne med denne form for behandling? Og er der overhovedet vellykkede forsøg med sukkersygepatienter og stamcellebehandling? Endvidere har jeg et spørgsmål vedrørende vaccine imod sukkersyge, som jeg også har læst, at der arbejdes på. Hvad er ulemperne samt fordelene ved disse behandlingsmetoder, og forekommer behandlinger som vacciner og stamcelleterapi i Danmark?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Diabetes er en af vor tids mest omkostningsfulde sygdomme. Type 2 diabetes er en livsstilsbetinget sygdom, og skal ikke omtales nærmere her. Type 1 diabetes (eller insulin-afhængig diabetes som den blev kaldt i gamle dage), er typisk en sygdom som debutterer tidligt i livet, ofte i de første leveår. Årsagen til Type 1 diabetes er mangekantet. Ikke alle detaljer kendes i detaljer, men for langt størstedelen af diabetikere indgår en autoimmun process, dvs kroppens immunforsvar går til angreb på kroppen selv. Der dannes antistoffer rettet mod de insulinproducerende β-celler i de langerhanske øer i bugspytkirtlen. Dette medfører at kroppens insulinproduktion gradvist reduceres til nul. Der er andre medvirkende faktorer, såsom ydre påvirkninger (virus-infektion og kemiske påvirkninger) samt et vist element af arvelighed. Antistofferne og tabet af β-celler udgør baggrunden for tanken om vaccination og stamcelle-terapi.

Vaccination

Der er tale om en form for genmodifikation mere end en vaccination i gængs forstand. Der er flere studier hvor der har været påvist succes med at vaccinere forsøgsmus, og eftefølgende vist at man enten afværger udviklingen af diabetes, eller i hvert fald rykker tidspunktet for sygdomsdebut. Der har endnu ikke været konkrete bud på behandling, og der har ikke været udført studier på mennesker.

Stamcelle-terapi

I starten forskede man meget i at høste stamceller fra voksne, og differentiere disse til β-celler mhp implantation. Det viste sig dog hurtigt at det var en vanskelig farbar vej, og resultaterne udeblev. Nu er fokus rettet mod såkaldte embryonale stamceller, fra fostrenes første celledelinger. Der er offentliggjort pæne forskningsresultater, herunder et studie hvor 14 ud af 15 patienten blev insulin-uafhængige i op til 35 måneder. Der er altså endnu ikke fundet en endegyldig løsning, men det er et område hvor der foregår omfattende forskning, og løsningen til at helbrede diabetes skal formentlig findes i denne kategori. Du er fortsat ganske ung, og det er bestemt ikke usandsynligt at der i din tid vil komme bud på behandlinger som kan bruges i dagligdagen.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 07.04.2008
Annonce