Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan behandler man isninger i tænderne?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har en onkel, der lider af konstant isninger i tænderne, han har ikke fortaget afblegning eller andre former for tandpleje. Symptomerne forkom for ca to år siden, men det er blevet værre og værre. Nu kan han ikke snakke, eller åbne sin mund, hvis han befinder sig et sted, hvor der forkommer vind. Smerterne kommer, når han drikker koldt eller varmt men mest af alt, når han drikker noget koldt, eller noget syre-indholdenene, så småt som tomater. Hvad kan man gøre i sådan et tilfælde? Og er der specielle medicinske betegnelser for, hvad det kunne være? Jeg har hørt om et midel, der kaldes glam smile, som erstater emaljen-laget på tænderne, kunde det være noget?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Isninger i tænderne er jo et meget hyppigt fænomen, der oftest skyldes, at tandkødet har trukket sig tilbage og blottet tandhalsen, der ikke er beskyttet at tandens emalje. Problemet opstår som regel på grund af forkert tandbørste-teknik, dvs. hvis man børster på tværs af tandkronerne. Desværre er der ingen mulighed for at få tandkødet til at vokse op igen, så det er et spørgsmål om på bedste vis at beskytte de overfølsomme tandhalse.

Der er forskellige muligheder: man kan forsøge at lade fluortandpasta blive siddende så længe som muligt på tandhalsene, hvorved fluorionerne kan trænge ind og lukke af for de følsomme tandnerver på tandhalsen. Samtidig bør man straks ophøre med at børste på tværs af tandrækkerne! Tandbørsten skal nærmest blive på stedet, hvor man så bruger små roterende bevægelser, hvorved hårene når at kile sig ind i tandmellemrummene. Tandlægen kan også pensle noget fluorlak på de følsomme tandhalse - denne slides dog af igen. Endelig findes der diverse tandpastaer, som påberåber sig at være effektive mod isninger i tænderne. Glamsmile er en form for æstetisk restaurering, hvor man sætter en facade udenpå den eksisterende tandkrone. Dette er ikke en behandlingsmetode til følsomme tandhalse. Iøvrigt må jeg henvise din onkel til at tale med egen tandlæge om problemet.

Med venlig hilsen

Anne Pedersen,

Specialtandlæge, dr. odont."

Sidst opdateret: 09.12.2008
Annonce