Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Må jeg drikke alkohol med hepatitis C?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har lige fået konstateret at jeg har hepatitis C, og jeg vil meget gerne vide noget om sygdommen, og om der er nogle specielle ting jeg skal være opmærksom på. Jeg er blevet henvist til infektions-medicinsk afdeling på Skejby sygehus, men der går jo lidt tid og jeg er meget nervøs, min egen læge ved ikke ret meget om sygdommen. Jeg har læst det I har skrevet på hjemmesiden og jeg har også været inde på Hepatitis-foreningens hjemmeside, men jeg synes stadig jeg mangler svar på nogle ting, fx om jeg overhovedet må drikke alkohol, og om det er en god ide at få den behandling der er til rådighed, hvis min sygdom er kronisk. Og også hvordan de finder ud af om min sygdom er kronisk? Jeg har aldrig taget sprøjter, men har været kæreste med en for nogle år siden, som havde kronisk hepatitis C, er det muligt at det er ham jeg har det fra? Jeg ved godt det er mange spørgsmål, men jeg håber at I vil svare på bare nogen af dem, da jeg er lidt bange for hvad det vil komme til at betyde for mit liv og mit parforhold i fremtiden.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Leverbetændelse, kaldet hepatitis, er en leversygdom som findes i flere varianter. Fælles for dem er at der er tale om en virusinfektion. Smittevejen, forløbet og risikoen for kronisk sygdom er vidt forskellig fra de forskellige typer. Hepatitis C er en type som smitter via kropsvæsker, det vil i praksis sige via blod, eksempelvis når man deler kanyler, eller ved seksuel kontakt. De beskriver at du har haft et seksuelt forhold til en smittet person, og det er ganske sandsynligt at det er herfra du har fået infektionen. Forløbet af sygdommen varierer meget, men de fleste oplever i tiden efter smitten at blive syge med leverpåvirkning. Det er som oftest her at diagnosen stilles. For hepatitis C vil ca. 1/3 af patienterne cleare infektionen, dvs. at man bliver helt rask og virus kan ikke længere findes i kroppen. De sidste 2/3 vil opleve at få kronisk hepatitis. Kronisk hepatitis kan give et meget varierende symptombillede fra patient til patient. Ved nogle patienter vil man tilbyde en medicinsk behandling, men jeg kan desværre ikke vejlede dig om hvorvidt det er en god ide eller ej. Der er tale om en ganske avanceret behandling som tilrettelægges individuelt, og kun de læger som arbejder med det til dagligt, nemlig infektionsmedicinske læger, kan vejlede dig om denne behandling. Hvorvidt der hos dig er tale om en kronisk infektion eller ej, vil kun tiden vise. Det spørgsmål kan jeg derfor ikke besvare for dig. I forhold til alkohol anbefaler man generelt total afholdenhed. Grunden til dette er at alkohol påvirker leveren, der i forvejen er belastet af infektionen. Der sker nok næppe noget ved at man fra tid til anden har et lille indtag af alkohol, men man skal forsøge at minimere det så meget man kan.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 14.04.2009
Annonce