Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Mandebryster ved Gynækomasti og Pseudogynækomasti

Svar

Kære Netdoktor

Jeg skriver til Jer på baggrund af en problematik, der stammer helt tilbage fra min pubertet. Jeg er 31 år i dag, og jeg kan efterhånden mærke, at mine frugtesløse forsøg påvirker mig meget mere end det gjorde i min tidlige ungdom, da jeg nu ikke længere kan se en løsning på problemerne. På nuværende tidspunkt har jeg trænet stabilt i over 2 år. Det har ikke haft nogen effekt på trods af fokus på korrekte træningsmetoder i forhold til det resultat, jeg ønsker at opnå. I mine yngre år var jeg sportsfanatiker udover alle gængse grænser, men jeg havde stadig mandebryster.

Hvordan påvirker det mig i hverdagen: Siden min pubertet har jeg gjort alt, hvad jeg kan for at skjule det. Jeg går altid i minium en tætvævet t-shirt. Har jeg ikke en sådan ved hånden, så har jeg en sweat shirt eller løsthængende skjorte udover, og dette er uagtet om sommeren er på sit højeste eller ej. Det påvirker mig seksuelt, da jeg ikke kan håndtere, at en partner ser mig i bar overkrop, medmindre jeg har stået og vredet mine brystvorter følelsesløse, men så det i det mindste bliver opstrammet lidt. Det har efterhånden ødelagt et forhold eller flere, og det har ingen effekt, at jeg formidler min problemstilling og efterfølgende får at vide, at det er uden betydning, for de synes jeg er en fantastisk fyr.

Jeg har ikke været på sommerferie siden puberteten, da jeg ved, at det indebærer, at jeg ikke kan undskylde min overdrevne påklædning. Jeg besluttede for ganske nylig at købe en ferie, og så "bare" komme mig over mit kompleks, fordi det var for dumt. Jeg har nu her en uge op til ferien solgt min billet til en kammerat, fordi jeg har erkendt over for mig selv, at mit kompleks ikke ændrer sig, fordi jeg beslutter mig for det. Jeg træner nu 5-6 gange om ugen, med fokus på brystmuskulaturen. Min fysiske fremtoning har ikke ændret sig. Jo, jeg har en ganske pæn muskulatur, når jeg spænder og mærker, men jeg har stadig mandebryster.

Jeg har prøvet slankemedicin, og diverse andre spøjse præparater, og udover at jeg taber mig på maven, så ændrer min brystmuskulatur sig ikke. Jeg går ikke korrekt, da jeg delvist bevidst falder sammen om skuldrene, så jeg bare kan skjule det i nogenlunde moderat udstrækning Jeg har læst mig til, at det kan være en konsekvens af sygdommen gynaecomastia, hvor mænd udvikler brystvæv ligesom kvinder. Jeg ved ikke, hvorvidt det også gælder for mig, men jeg ved, at alle forsøg siden puberteten har været uden effekt, og jeg er simpelthen ubegribeligt træt af, at være traumatiseret af den ydmygelse det er for mig, at være udstyret med mandebryster. Jeg håber, at I kan give mig et råd med på vejen, for jeg finder det umuligt at opdrive over 20.000,- til en operation, og jeg aner efterhånden ikke, hvad jeg ellers skal gøre. Findes der præparater, som kan hjælpe, og som kan betales uden at skulle hoste op med en mindre formue? Kan jeg gøre andet, end jeg allerede har forsøgt? Jeg ønsker ikke længere en tilværelse, der styrer mit selvværd i en grad, så jeg ikke længere føler, at jeg kan opføre mig normalt sammen med andre mennesker.

Med venlig hilsen en Spørger

Spørgsmål

Kære Spørger

På baggrund af dine oplysninger vil jeg benytte betegnelserne Pseudogynækomasti og Gynækomasti og ikke blot mandebryster. Den klassiske definition gynækomasti er en klinisk tilstand karakteriseret ved brystudvikling hos mænd som følge af stimulalation af brystkirtelvævet. Man kan normalt føle sig frem til glandelvæv. Det samme gælder ikke for pseudogynækomasti, der vil ved fedtaflejring ligge omkring mandebrysterne uden glandelvæv. En stor del af begge parter optræder tidligt i puberteten. Ved gynækomasti foreligger der ændringer i balancen mellem de to hormoner østrogen og androgen. Aktiviteten går oftest i retning af østrogen. Selv om denne hormonforskydning almindeligt skyldes øget østrogen, kan der også være forskydning ved mindsket androgen niveau eller nedsat androgen følsomhed. Det er den relative øgede østrogenaktivitet der fører til øgningen af brystkirtelvævet.

Ved gynækomasti kan en stor del medicin og såkaldte systemiske sygdomme være medvirkende til fremkaldelse. Det samme kan genoptagelse af ernæring efter sult. Men det er især optræden af de systemiske sygdomme, der er vigtige. Derfor må det være hensigtsmæssigt at søge medicinsk specialist for en gang for alle at få skelnet mellem pseudogynækomasti og gynækomasti. Pseudogynækomasti kan man som rigtigt fortalt få fjernet ved plastikkirurgi. Du får det nok også relativt dyrt, når der er tale om de private klinikker. Så et forsøg på at få prøvet en behandling i det offentlige system kunne måske være det værd. Det selv om det nok vil tage lang tid.

Venlig hilsen

Hugh Zachariae

Speciallæge

Sidst opdateret: 30.11.-0001
Annonce