Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvor farligt er amfetamin?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Tak for en rigtig god side. Jeg er en dreng på 19 år, som elsker at gå i byen og have fuld fart på. Nogle venner og jeg begyndte for nogen tid siden at tage en del stoffer, og det har nu bredt sig meget. I starten tog jeg meget MDMA, men det ødelagde ligsom min psyke og gjorde mig deppressiv i mange dage efter. Nu tager jeg mest kokain og amfetamin. Mit egentlig spørgsmål er, hvor skadeligt amfetaminen egentlig er? Tit sover jeg ikke fra torsdag eller fredag, helt indtil søndag aften. Går jeg i seng søndag aften, er jeg helt frisk og klar til skole mandag morgen, også selvom jeg måske ikke har sovet i 3 døgn forinden. Jeg føler ikke meget negative følger, af mit amfetamin-misbrug, men jeg vil meget gerne have en af jeres eksperter til at vurdere min situation, inden det evt. tager overhånd.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Både amfetamin og kokain er stoffer som virker opkvikkende, såkaldet uppers. Det samme gør sig for så vidt gældende for MDMA, eller ecstasy som det også kaldes. Fælles for disse stoffer er at de giver en stor følelse af velvære, og fornemmelsen af at man kan klare alting i hele verden. Amfetamin er et centralstimulerende stof, dvs det udøver sin virkning i hjernen hvor det påvirker virkningen af de signalstoffer som hjernen bruger, særligt dopamin. Det giver en følelse af velvære fordi det påvirker ”belønningscenteret” i hjernen, og samtidig virker det appetitnedsættende hvorfor de fleste langtidsbrugere vil opleve at de taber sig.

Amfetamin er farligt. Det er muligt at du på nuværende tidspunkt ikke syntes at du mærker nogen negative symptomer ved at tage stoffet, men du løber en stor risiko på sigt. Du skriver at du sagtens kan gå flere dage uden søvn, når bare du tager amfetamin – tror du at du ville kunne det udet stoffet? Næppe, og netop deri ligger en del af farligheden også. Man får en fornemmelse af at man kan klare alt, og stoffet gør at kroppen ”overhører” de signaler som man ellers ville reagere rationelt på. Ofte vil stofferne blive blandet med alkohol hvilket kan udgøre en betydelig risiko fordi rusmidler påvirker kroppen med forskellig intensitet og længde. Den langsigtede risiko ved dit misbrug er depression, angst og i værste fald psykose. Der kan i så fald være tale om et forbigående fænomen, men for nogen misbrugere bliver det en tilstand som de aldrig slipper fri af igen. Jeg syntes du hurtigst muligt skal kontake din læge med henblik på at komme ud af dit misbrug.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 16.02.2010
Annonce