Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Ondt i testiklen

Spørgsmål

Kære Netdoktor

For snart 1 år siden nu, vågnede jeg en morgen med en svag trykken over min højre testikel, og valgte efter 2 uger at gå til lægen, da smerten blev rigtig slem især når jeg sad ned på en stol eller der blev lagt et tryk omkring det øverste af testiklen. Min læge undersøgte mig, og fandt ingenting (jeg havde selv på dette tidspunkt, tjekket efter hævelser og det har der ikke være på noget tidspunkt), derfor ventede jeg en 14 dages tid med at gå til min egen læge. Min læge undersøgte mig både for lyskebrok og mærkede også efter på pungen dog uden at finde noget. Han sagde, at han ikke havde noget svar på hvad det kunne være, men at det måske skyldes et tryk på bugvæggen pga af for stramt tøj, og at dette kunne give en ømhed. Efter en måned var smerten ikke væk, men da jeg altid har løbetrænet, begyndte jeg med at holde en pause fra løb, og det viste sig, at dette fik smerten voldsomt ned, og det begyndte med at være normalt igen. Efter nogle mån uden løb og kun vægttræning, begyndte jeg med at crosstræne lidt i fitness med en svag hastighed (hvilket vil sige, at belastningen ikke er så voldsom), og det kunne jeg åbenbart nemt gøre uden at de stærke smerter kom tilbage (på det her tidspunkt har jeg kun en lille svag smerte, som kommer når jeg sidder ned i langtid eller der bliver lagt et pres på det område).

Efter ca 2 mån med Crosstræning ville jeg en tur ud på min rulleskøjter igen (jeg har spillet rullehockey i mange år), og der kom smerterne tilbage igen fuldstændig ligesom sidste gang og samme sted. Jeg tager nu kontakt til min læge om at få en tid, og den får jeg så omkring 1 uge senere. Mine forældre får mig så til at prøve noget helt nyt, de mener jeg skal investere i et par "løbe bukser" eller cykelshorts (som kan holde fast rundt om pungen når jeg løber på rulleskøjter eller bare alm løb), og det virker rigtig godt, smerten forsvinder næsten helt igen, og det uanset om jeg løber 3 gange om ugen eller mere. jeg har heller ingen problemer hvis jeg tager dem på mens jeg står på mine rulleskøjter faktisk mærkes det super behageligt.. Jeg har løbet - vægttrænet i snart over 1 år nu, og jeg har en mistanke til, at det er pga af dette for det aldrig noget jeg har haft før. Mine spørgsmål kommer så her, for jeg må indrømme, at jeg efterhånden er blevet en smule forvirret: Hvorfor får jeg ondt når jeg løber uden et par cykelshorts der sidder stramt om min pung? Kan det være brok i pungen? Kan smerten komme fra lysken? Noget jeg på et tidspunkt bemærkede, var at når smerten var voldsom og jeg fek.s hostede så kunne jeg mærke det ned i testiklen!

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Hvis jeg kunne se bort fra din oplysning om, at du har ondt ved testiklen, når du ikke bruger løbeshorts, så ville jeg være overbevist om, at du skulle lade dig undersøge af en ortopædkirurg med interesse for sportskader. For efter min mening må du så oplagt have en irritation/påvirkning ved sene tilhæftninger i eller omkring lysken, specielt hvor senen fra den store inderlårsmuskel hæfter på skambenet. Men også jeg undrer mig lidt over din historie, selv om jeg på ingen måde frygter, at du har en alvorlig sygdom i testiklen. Da jeg er urolog (specialist i nyrens, de fraførende urinvejes og blærens sygdomme samt mandens kønsorganer), er jeg nok så miljøskadet, at jeg synes, du bør have en ultralydscanning af din testikel. Hvis den scanning er normal, hvad jeg forventer, kan sjælen få fred, hvad angår din testikel! Og så synes jeg, du skal henvises til en ortopædkirurg med interesse for sportskader - hvilket ikke altid er en selvfølge, men her må din læge kunne hjælpe dig. God bedring.

Venlig hilsen

Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i urologi

Sidst opdateret: 01.06.2010
Annonce