Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan en overdosis paracetamol, som jeg kastede op, have skadet min lever?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg går rundt med en lille bekymring, som egentlig stammer fra noget, der skete for år tilbage, da jeg var 16 år. Jeg tog en overdosis paracetamol (20-25 stk.) i håbet om at blive syg - uvidende om livsfaren, der bestod deri. Heldigvis reagerede min krop 'kun' med sygdom - jeg kastede nemlig op.

Jeg blev aldrig indlagt og undersøgt, fordi jeg først flere dage efter fortalte nogen, at der var en grund til, jeg blev syg. I ugerne efter var jeg dagligt plaget af diarré , men efter et stykke tid, fungerede min krop normalt igen. Nu flere år efter er jeg imidlertid begyndt at bliver bekymret! Kan min lever have taget alvorligt skade, selvom jeg kastede op efter at have taget pillerne?

Jeg har bemærket, at jeg er meget overfølsom overfor indtagelse af alkohol . Selvom jeg ikke drikker meget, kan jeg blive decideret syg af det. Min mave er i forvejen overfølsom for lidt af hvert, men jeg kan alligevel ikke lade være med at overveje, om min lever endnu kæmper mod paracetamol-rester. Rent bortset fra det med alkohol føler jeg mig helt rask.

Bør jeg opsøge en læge og få det tjekket?

Og hvis det uheldigvis skulle vise sig, at min lever har taget skade , er det så for sent at rette op på?

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Du har i sin tid indtaget en dosis paracetamol på 10-15 gram, og det er sjældent, at der sker varig skade på leveren ved den dosis. Problemet er, at det er svært at vide på forhånd, om man er en af de heldige, der kan tåle sådan en dosis. Der er beskrevet leverskader ved doser helt ned til 3 gram, hvilket blot understreger, hvor farligt paracetamol kan være i forkert dosis.

Når vi indtager paracetamol, bliver det i leveren omsat til et aktivt stof, der virker smertestillende, samt et biprodukt der i tilpas høj koncentration kan være giftigt for leveren, og derfor kan give skade.

Jeg mener ikke, at du skal være bekymret på nuværende tidspunkt. De symptomer, du beskriver her, har ikke nogen sammenhæng med det, der skete dengang. Hvis din bekymring fylder meget for dig, kan din læge tage en blodprøve , der kan vise, om der er problemer med din lever.

Venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin.

Sidst opdateret: 20.12.2011
Annonce