Annonce

Jeg har tidligere taget stoffer og haft et alkoholmisbrug- kan det være årsagen til min dårlige hukommelse?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg har fra da jeg var 15 til jeg var 20 været stofmisbruger. Mest ecstasy, amfetamin og kokain. Jeg har også haft et alkoholmisbrug men ikke så omfattende.

Jeg har så fået styr på mit liv nu, og er igang med min uddannelse og alt kører fint. Men jeg har store problemer med at huske, og jeg fik at vide af min læge da jeg stoppede med stoffer, at min hukommelse snart ville blive bedre.

Nu har jeg været clean i snart 5 år, men min hukommelse er stadig ikke blevet bedre. Det går faktisk mere den anden vej. Jeg husker meget dårligt, også ting i det daglige. Fødselsdage, aftaler, indkøb alle mulige ting har jeg svært ved at huske. Jeg begynder også at blive meget forvirret når jeg kører bil da jeg ca hver 5-10min glemmer hvor jeg er henne.

Så mit spørgsmål er egentlig bare: Kan man blive dement i en ung alder hvis man har haft både stofmisbrug, alkoholmisbrug og depressioner som jeg har haft?

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Du fortæller om dit blandingsmisbrug der har stået på 4-5 år. Nu er du imidlertid ude af dit misbrug. Tillykke med det - det har garanteret ikke været nemt.

Dit problem er nu, at det kniber med at huske og du er bange for, at du er blevet dement i en ganske ung alder. Man må nok desværre sige, at du har trukket store veksler på din hjerne i de år hvor du var misbruger, og det er bestemt sandsynligt at en del af dine klager stammer fra perioden med misbrug.

Jeg lægger mærke til at du skriver, at når du kører bil så glemmer du hvert 5.-10. minut hvor du er henne. Det kan være symptomer der stammer fra epilepsi hvor man kan have anfald hvor man er fraværende. Du kunne evt. tale med din praktiserende læge herom.

Men tilbage til spørgsmålet om hukommelsen: Man skal ikke bare give op. Mange mennesker har haft stor nytte af specifikt at træne deres hukommelse. Hvis du har mod på det, kan jeg anbefale at du læser bogen "Memo - den nemme vej til bedre hukommelse". Det lyder jo som en forførende titel - det er ikke nemt, men man kan faktisk arbejde med at få en bedre hukommelse.

Så mit råd er: Tag ned på biblioteket og bestil bogen og gå så i gang med at læse den og brug de teknikker du lærer i bogen.

Med venlig hilsen

Hans Mørch Jensen

speciallæge i psykiatri.

Sidst opdateret: 20.12.2027
Annonce