Annonce

Mit PSA tal er for højt, skal jeg have taget en biopsi?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en mand på 44 år, som har fået taget mine PSA tal siden 2010, da både min far og onkel har prostatacancer .

Jeg dyrker meget motion, spiser fornuftigt og har på ingen måde symptomer på prostatacancer.

Mine tal i 2010 var 2,1, i år 2011 2,2 og nu i år 2015 4,7. De er altså steget fra 2,2 til 4,7 på tre et halvt år. Skal jeg været bekymret over dette?

Min egen læge betegner det som værende lettere forhøjede tal jeg har. I min alder siger man PSA maksimalt skal ligge på 3. Kan et tal på 4,7 så betegnes som værende "lettere forhøjet"?

Jeg kan fra diverse skrivelser forstå, at mange læger er uenige omkring brugen af PSA målingen; nogle mener det først skal tages når man har symptomer på prostatacancer, andre mener det skal tages, når tallene er forhøjet.

Mine tal er 4,7 som 44-årig, skal jeg være nervøs og forlange en biopsi , eller skal jeg slå koldt vand i blodet og få taget blodprøver løbende for at se en eventuel udvikling i tallene? Hvornår er tallene i min alder så kritiske, at man skal forlange yderligere undersøgelser?

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Blandt urologer (urinvejskirurger) er der enighed om, at vi ikke skal screene alle mænd for prostatakræft ved at måle alles PSA, men i dit tilfælde opfatter jeg det slet ikke som screening. Din risiko for at få prostatakræft er klart større end alle andre mænds, fordi du er i familie med nogen med sygdommen. Jeg kender ingen urologer, der ikke ville anbefale, at en mand som du får målt PSA jævnligt.

Når en mand får målt sit PSA, er det for mig en (uforståelig) gåde, hvorfor mandens læge så ikke sender ham videre til en specialafdeling, når PSA er forhøjet. Dit PSA er klart forhøjet for en 44-årig, så selvfølgelig skal du henvises til en urologisk afdeling og selvfølgelig skal du tilbydes biopsi, altså prøvetagning fra din prostata.

Jeg har flere gange undervist praktiserende læger, og hver gang understreger jeg, at vi selvfølgelig kan diskutere,om man skal måle PSA, men hvis det er målt, bør man tage en konsekvens af en forhøjet værdi og henvise patienten. En undersøgelse skal have en konsekvens – ellers skal undersøgelsen ikke foretages.

Dette perspektiv bør i øvrigt alle gør sig klart, hvis de går til læge for at få en undersøgelse. Vi vil alle sammen gerne undersøges for at få at vide, at vi er raske, men vi bør også alle forberede os på, at en given undersøgelse kan vække en mistanke om en given sygdom, og så bør vi være indstillede på at tage konsekvensen og lade os undersøge.

Så selvfølgelig skal du forlange at blive henvist til en urologisk afdeling!

Venlig hilsen Poul Frimodt-Møller

Speciallæge i urologi

Sidst opdateret: 14.04.2015
Annonce