Annonce

15-årig: "Jeg har for store bryster og det gør mig så ked af det"

Spørgsmål:

Hej Alexandra!  

Jeg er en 15-årig pige, som i mange år har syntes, at jeg har for store bryster. Hver gang jeg ser mig i spejlet, bliver jeg mega ked af det. Alle mine veninder har rigtig små bryster, og det synes jeg er så pænt og feminint. Jeg er rigtig misundelig!

Jeg føler, at drengene kun kan lide mig på grund af mine store bryster, og det er ikke en rar tanke. Også hvis vi skal i svømmehallen, har jeg det rigtig skidt med, at blive set i bikini.

Jeg udviklede mig ret tidligt, og derfor udviklede jeg også en spiseforstyrrelse. Jeg er sikker på, at hvis jeg ikke finder en mulighed for, at mine bryster bliver mindre, så vil jeg udvikle en spiseforstyrrelse igen, så min krop stopper med at vokse. Det underlige er, at jeg ikke er overvægtig. Jeg er 164 cm. høj og jeg vejer 48 kg. Derudover har min mor rigtig små bryster, og da hun var i min alder, havde hun slet ikke nogle! Min storesøster på 18 år, har heller ikke så store bryster. Min mor bruger en b-skål, min søster en c-skål, men jeg bruger c-skål og i værste tilfælde d!

Jeg håber inderligt, at der er en mulighed for, at jeg kan tabe mig på brysterne. Enten ved at træne, eller at spise noget specielt. Jeg håber virkelig, at jeg ikke får et svar tilbage, hvor der står, at vi alle er forskellige, og at jeg skal elske min krop, for det, den er. Men nej, jeg kan ikke elske den!   

Hilsen den forvirrede og irriterede

Svar:

Kære dig

Jeg kan godt læse frustationen i dit brev og jeg skal nok lade være med at sige, at vi alle er forskellige, selvom vi er det.

Jeg vil virkelig ikke, at du ender ud i en spiseforstyrrelse på grund af dette, og hvis det er i den grad synes jeg du skal tale enten med din mor, skolesygeplejerske eller egen læge.

Ud fra dine mål er du ret tynd og har større bryster end hvad man normalt vil have med din kropsstørrelse. Mange vil blive rigtige glade for at se ud som dig, (de fleste breve handler om, hvordan man får større bryster) men det gælder ikke dig. Og ja, vi er forskellige og derfor har du også lov til at føle, at det ikke er rigtigt for dig.

Jeg kan prøve at give dig et par råd. Du er i forvejen ret tynd og har fortsat størrelse C, D, så at tabe sig yderligere er ikke en særlig god idé. Træning gør, at musklerne udvikles og brysterne kan virke mindre. Brystsvømning (pas dog på de brede skulder) kan hjælpe, ligesom lettere vægttræning, med fokus på brystmuskler. Men nu er du 15 år, så vægttræning er måske ikke en god løsning, da din krop er under udvikling. Armbøjninger er billigt, lette at udføre og effektivt.

Du kan også skjule brysterne i en god BH, gå i en undertøjsforretning- eller afdeling og spørge, hvad du skal have, så du kan snyde dine bryster mindre. Dem, der arbejder sådanne steder plejer være rigtig dygtige og kan sikkert hjælpe.

Der er ikke noget, du kan spise, så dine bryster bliver mindre. P-piller opleves, at have den omvendte effekt, så hvis du spiser p-piller kan du måske tale med din læge om at skifte til et andet præparat. Brystreduktion er for tidligt, da du stadig er under udvikling. Jeg synes du skal tale med din egen læge om det her problem, som der fylder så meget hos dig.

Med venlig hilsen Alexandra Gheorghe, læge

Sidst opdateret: 17.03.2016
Annonce