Annonce

Hvorfor er jeg stadig påvirket af kyssesyge?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg er pige på 16 år, som altid har været en frisk og glad pige. Jeg er for i sommers flyttet hjemmefra med min kæreste. Vi er begge startet på studie, jeg startede her pr. 1 februar.

Jeg har i noget tid nu (ca. 6 måneder) gået og været små-syg hele tiden. Jeg havde i september det jeg selv ville kalde en halsbetændelse, med feber, hævede og helt hvide mandler, samt ondt i hele kroppen, hvilket jeg var til læge med dengang. Jeg blev podet i hals, samt fik målt infektions-tal, der var alt for høje. Podningen viste dog ingen tegn på bakterier, så jeg fik af vide af lægen, at jeg skulle gå hjem og slappe af og det bare var en helt almindelig virus.

Efterfølgende har jeg gået med hoste, kvalme, mavesmerter, lysfølsomt syn, ondt i hovedet, spændingshovedpine, influenza lignende symptomer i tide og utide, samt en helt ualmindelig træthed, hvor jeg intet har kunne overskue andet end at ligge i min seng. På det tidspunkt arbejdede jeg, hvor jeg har måtte melde mig syg utallige gange, fordi jeg har kunne gå i seng og have det fint, og vågne og have det forfærdeligt i kroppen med influenza og træthed. På det tidspunkt kunne jeg ca. sove 14-16 timer om dagen og stadig vågne og være så træt at jeg ikke har kunne komme ud af sengen.

"Sygdommen" har altid været værst på de dage hvor jeg har haft fri. Jeg har kunne arbejde 3 dage i træk og når jeg så endelig har haft fri på 4. dagen, har jeg været så smadret at jeg igen er blevet syg. Jeg er gået fra at være en frisk, glad og aktiv pige der elskede at lave sociale ting og dyrke motion, til at være meget trist, da jeg bare ikke har det godt når jeg vågner om morgenen, fordi jeg altid døjer med en eller anden skavank, som ødelægger mit humør. Det har været tæt på at ødelægge mange af mine relationer, da jeg er så \"utilregnelig\" fordi jeg kan lave en aftale den ene dag, men ikke vide om jeg potentielt er frisk til den tid, og derfor har måtte aflyse mange gange. Min kæreste synes bestemt heller ikke det har været sjovt, da jeg simpelthen har været så negativ, fordi jeg bare har haft det så skidt.

Jeg har i perioden siden halsbetændelsen, været til lægen mange gange, hvor jeg er blevet tjekket for alt muligt.

Jeg blev i forrige weekend så dårlig med vejrtrækningsbesvær, stikken i brystet, samt andre steder i kroppen, at jeg ikke længere ville finde mig i smerterne. I dag fik jeg svar på en blodprøve, som viste at jeg har haft kyssesyge, som ikke længere er i udbrud. Jeg ved næsten med sikkerhed at det er dér i september jeg har fået det, da det før det er 2 år siden jeg døjede med halsbetændelse og også fik taget blodprøve dér som var negativ.

Det eneste jeg efterfølgende fik af vide hos lægen var at det ikke var i udbrud mere og der ikke var mere at gøre ved det. Hun mente dog at alle de skavanker jeg har nu er kommet af kyssesygen. Da jeg ikke vidste jeg havde kyssesyge, har jeg dyrket motion ca. 5 gange ugentligt (ikke da jeg havde halsbetændelsen) og jeg har også drukket alkohol i store mængder til diverse fester osv. Min læge mente at den træthed jeg går rundt med, kan vare ved længe endnu, men jeg har en række spørgsmål, som jeg virkelig har brug for at få svar på:

  1. Kan min krop have taget skade af kyssesygen, nu hvor jeg ikke har "passet på den" under udbruddet? og burde jeg bede min læge om at tage en prøve på lever tal osv?

  2. Kan det virkelig passe at jeg stadig har alle de gener 6 måneder efter, med influenza lignende symptomer (en gang i mellem), lysfølsomme øjne, vejrtrækningsbesvær, ondt i midten af brystkassen, smerter samt spændinger i brystet, forpustethed, vejrtrækningsbesvær (ved fysisk aktivitet) kvalme, hoste, slim i halsen og værst af alt trætheden som gør jeg intet kan overskue?

  3. Hvis det kan passe at de symptomer stadig kan forekomme, hvor lang tid kan jeg så forvente de bliver ved?

  4. Er dér noget jeg kan gøre nu, for at styrke min krop og immunforsvar bedst muligt? Jeg føler mig alt for træt og ikke i fysisk stand til at træne længere, da jeg slet ikke kan få vejret længere, samt jeg intet overskud har.

Jeg er meget desperat for at få det bedre, da jeg føler jeg lige siden september, har kæmpet og kæmpet for at være frisk i mere end én dag ad gangen. Det går mig meget på hele tiden, da jeg aldrig har været meget plaget af sygdom og savner motionen og det gode humør jeg førhen havde. Jeg føler at hvad end jeg fejler, har forringet min livskvalitet i en vis grad, da det ødelægger mine relationer, min skolegang, arbejdsliv, samt mit sociale liv.

Når jeg har det skidt har jeg mest af alt bare lyst til at lægge mig under dynen og blive der til jeg er frisk igen. Jeg er meget bekymret over om det her er kronisk og vedvarende eller om det nogensinde går over igen med alle mine skavanker.

Jeg er virkelig desperat efter hjælp til at få det godt igen. Jeg savner at kunne gå en hel uge, uden at føle smerter nogen steder. Jeg håber inderligt at du kan hjælpe mig, da jeg bærer rundt på denne kæmpe frustration, som ingen rigtigt kan sætte sig ind i.

Venlig hilsen 'hende der bare gerne vil være rask'

Svar:

Kære 'hende der bare gerne vil være rask'

Halssmerter, feber og hævede mandler eventuelt med hvidlige belægninger ses ved halsbetændelse med bakterier og ved kyssesyge. Der kan også ses forstørrede lymfeknuder.

Ved debut af disse symptomer vil man typisk mistænke halsbetændelse med bakterier og lave en podning fra mandlerne. Er denne positiv støtter det mistanken og man får ordineret penicillin.

Kyssesyge er en infektion med virus (Epstein-Barr virus). Mange har haft denne infektion da de var børn og symptomerne har ofte været milde. Får man infektionen senere i livet vil symptomerne være kraftigere. Hyppigt får unge infektionen i 14-18 års alderen. Det typiske forløb er i begyndelsen generel sygdomsfølelse, slaphed, hovedpine mv. Efter få dage kommer halssmerterne, feberen og de hævede lymfeknuder. Typisk klager man også over langvarig træthed.

I nogle tilfælde vil lægen kunne mærke på maven at leveren og/eller milten er forstørret.

Lægen kan eventuelt tage en blodprøve som kan vise om man aktuelt har denne infektion eller om man har haft den tidligere. Dog skal man huske at prøven kun er positiv hos ca. 60% af de syge i første sygdomsuge og hos ca. 80% i anden sygdomsuge. Det vil altså sige man godt kan have infektionen akut, mens prøven er negativ. Da leveren i nogle tilfælde kan være påvirket vælge man sommetider at undersøge leverblodprøverne.

Er leveren påvirket bør man undgå kontaktsport, alkohol og paracetamol tabletter.

Man kan kun smittes én gang med denne virus og den smitter vis kys og i en vis grad også nys og hoste.

Har man vedvarende symptomer bør man kontakte sin læge så denne kan vurdere om der er behov for videre udredning.

Bh

Ole-Victor Wadschier

Kommende speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 26.04.2017
Annonce