Annonce

Hvordan arbejder jeg med min jalousi?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg er en pige på 19 år, som har haft en kæreste i snart 2 år nu. Mit problem er, at jeg oplever en voldsom jalousi overfor min kæreste. I starten havde jeg problemer med hver eneste gang, at han bare snakkede med piger. Det har jeg dog ikke længere problemer med. Jeg bliver vildt jaloux, når han vil til fest, selvom han gang på gang fortæller mig, at han aldrig kunne finde på at være mig utro. Jeg stoler på ham, men der er stadig noget i mig, som ikke gør.

Tingene er samtidig blevet værre ved, at han for 1/2 år siden har oprettet en snapchat, hvor han har sendt nøgenbilleder sammen med andre piger. Dette blev jeg vildt ked af, fordi jeg så ikke følte at han tænder på mig, når han har brugt for at se på andre piger. Han fortalte mig, at han slet ikke troede, at jeg blev ked af det, men jeg kunne ikke forstå, hvad han tænkte på. Jeg valgte at blive sammen med ham, og han lovede aldrig at gøre det igen.

Allerede en måned senere fandt jeg ud af, at han havde gjort det igen. Dette var ved at ødelægge vores forhold fuldstændigt, men vi fandt igen ud af tingene. Samtidig har jeg selv haft det meget svært, og jeg har indenfor det seneste 1/2 år været nede med en depression, og mit selvværd er derfor heller ikke specielt godt, hvilket er med til at styrke min jalousi, fordi jeg ikke føler mig god nok til ham.

Mit spørgsmål er bare, hvad jeg skal gøre for at få det bedre med, at han tager til fest, og at jeg stoler 100% på ham?

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Tak for dit brev og fordi så åbent skriver om, at du er plaget af jalousi. Du har en kæreste, som du har været sammen med i 2 år, og I har klaret at komme gennem nogle kriser, så der er meget der taler for, at I har et kærligt forhold og virkelig holder af hinanden. Det er svært for dig at vide, at din kæreste ser på nøgenbilleder af andre pige over snapchat, fordi du så tror, at han ikke tænder på dig. Det er din egen fortolkning, for du kunne også vælge at tænke, at han er glad for at se på en nøgen pige, og der er stor forskel på at se pigen på snapchat og så den virkelige pige, som i dette tilfælde er dig.

Det handler nok mest om, at du ikke føler at du er god nok, hverken til ham og muligvis også i andre situationer. Så din opgave er at opbygge dit selvværd, hvilket du kan gøre på mange måder. For det første skal du ikke fokusere så meget på din kæreste og på hvad han foretager sig. I er to selvstændige mennesker, og du skal skifte fokus fra ham til dig selv, i stedet for at være så optaget af, hvad han foretager sig.

Du skal tænke på alt det, du godt kan lide at gøre – tænk på at opsøge situationer, der gør dig glad enten med ham eller med andre mennesker og tag initiativer til at handle derefter. Skriv en liste med alt det, du er god til lige fra helt små praktiske ting til de mere følelsesmæssige og mentale kompetencer du har. Skriv om alt det du har lært, som du kan, og hvordan du kan bruge det – og drøm om ting, du gerne vil opleve og lære i fremtiden. Planlæg hvordan du bedst kommer videre i dit liv og sæt dig nogle mål.

Glæd dig over alt det, der faktisk lykkes for dig og undlad at sammenligne med andre. Du er unik, du er ung og skal finde den vej, der er rigtig for dig. Tal med veninder og andre om det, for så vil du blive klar over, at alle kan være usikre på sig selv, men at vi kan hjælpe hinanden.

Held og lykke på vejen frem

Kærlig hilsen fra

Birgitte Winkel

Familieterapeut, samlivsekspert

Sidst opdateret: 15.10.2017
Annonce