Annonce

Skal man behandle nattevæderi?

Spørgsmål:

Hej Netdoktor.

Jeg er ung mand på 25 der en 3-4 gange on året kommer til at tisse i sengen fordi jeg ganske enkelt drømmer at jeg er på toilettet.

Det sker lidt i perioder, hvor jeg kan komme til at drømme det et par nætter i træk. Derfor har jeg blandt andet været ude at købe nogle bleer, som jeg så går med i et par dage efter jeg skulle have haft et uheld. Dette har hjulpet et par gange og tror jeg føler en vis form for tryghed ved at sove med ble.

Det plejer ikke at have særlig stor betydning om jeg har drukket væske inden jeg går i seng eller at jeg får tisset af lige inden jeg går i seng. Da problemet er temmelig småt, kan jeg ikke helt finde ud af om man bør lave en behandling ud af det.

Håber I kan komme med nogle god svar.

Mvh. en spørger

Svar:

Kære spørger

Behandling af ufrivillig natlig vandladning afhænger af, hvor stort et problem du synes det er.

Man ser ufrivillig natlig vandladning temmelig hyppigt hos børn, problemet tager af hos langt de fleste med alderen, men hos enkelte forbliver problemet ind i voksenalderen. Det er ikke farligt.

Hvis man ønsker behandling skal man først være opmærksom på sit væskeindtag, særligt efter kl. 18 og så kan man overveje behandling med antidiuretisk hormon – det er et hormon der sænker urinproduktionen om natten og som nogle mennesker producerer for lidt af.

I så fald skal du kontakte din egen læge mhp. nærmere undersøgelse.

Jeg har mødt enkelte patienter, der fik lignende problemer i forbindelse med lejlighedsvist stort alkoholindtag, her er løsningen at drikke mindre alkohol.

Vh

Nanna Franck

Speciallæge i urologi

Sidst opdateret: 02.11.2017
Annonce