Alternative behandlinger

Hvad er alternative behandlinger?

Alternative behandlinger er behandlingsformer, der ikke er standard i traditionel vestlig medicin. Behandlingerne spænder meget bredt fra ren svindel til effektive lægemidler. Laver man en søgning på internettet, vil man finde masser af web-sider, hvor man kan købe lige præcis den creme eller den vitaminkombination, der efter sigende kan få ens psoriasis til at forsvinde for tid og evighed. Desværre viser seriøse undersøgelser ofte, at midlerne enten ikke virker, eller at de har alvorlige bivirkninger.

Hvorfor er læger skeptiske over for alternativ behandling?

Mange læger er generelt skeptiske over for alternativ behandling, fordi der ofte mangler dokumentation for, at behandlingen virker, eller fordi dokumentationen er for dårlig.

Specielt hvad angår egentlige lægemidler og de midler, der anvendes i den alternative medicin, er der meget store forskelle på kravene til dokumentation. Mens enhver kan påstå, at de har et vidundermiddel mod for eksempel psoriasis, skal registrerede lægemidler igennem en lang række godkendelsesprocedurer, før de kan komme i handlen enten som håndkøbsmidler eller på recept.

For eksempel skal et lægemiddel være afprøvet i videnskabelige forsøg, hvor der deltager et større antal mennesker, og hvor man undersøger, om netop dette præparat kan hjælpe mennesker med en bestemt sygdom. Desuden ser man på, hvilke bivirkninger der kan være. Derudover stilles der skrappe krav til produktion af lægemidlet, så man for eksempel altid kan være sikker på, at der er den samme dosis af lægemidlet i hver tablet.

Endelig er mange læger urolige ved tanken om, at patienter med alvorlige sygdomme behandler sig selv med for eksempel naturlægemidler i den tro, at der blot er tale om en godartet tilstand. Så kommer de for sent til lægebehandling med heraf følgende dårligere muligheder for at blive effektivt behandlet.

Eksempler på alternativ behandling af psoriasis

Selvom læger således ofte virker skeptiske overfor alt andet end registrerede lægemidler, søger de selvfølgelig efter nye muligheder for behandling af en sygdom. Derfor foregår der jævnligt kliniske afprøvninger af for eksempel urtemedicin på hudafdelinger i ind- og udland.

Et eksempel på en alternativ behandling, som er blevet undersøgt i sådanne videnskabelige undersøgelser er en kinesisk urteblanding mod psoriasis. Blandingen viste sig ganske rigtigt at være effektiv mod psoriasis, men desværre afslørede undersøgelserne også, at man kunne få leverbetændelse af urteblandingen.

Et af de mere eksotiske eksempler på alternativ behandling er badeterapi i varme kilder med sultne fisk: De varme bade bløder huden op og de sultne fisk spiser skællene. Metoden har vist effekt i en enkelt klinisk undersøgelse og tilbydes i Danmark.

Er der en risiko ved alternativ behandling?

Da der ikke er nogen krav til videnskabelig dokumentation af effekten af alternativ behandling, vil der altid være risiko for, at man bruger penge på noget, som ikke virker.

Men ellers er et af de største problemer, at man ikke kender bivirkningerne på forhånd. Det er nemlig ikke et lovkrav til, at alternativ medicin undersøges i kliniske afprøvninger, før præparatet sendes på markedet. En tommelfingerregel er dog, at alt hvad der har en virkning, også har en bivirkning.

Man skal heller ikke tro, at bare fordi en behandling er 'naturlig', er den uskadelig. De kinesiske urter, der kan give leverbetændelse, er et godt eksempel på et effektivt alternativt middel med en meget alvorlig bivirkning. I 1970'erne var propolis meget brugt i Danmark som naturmedicin til hudsygdomme inklusive psoriasis. Dette medførte, at propolis i samme periode blev et af de hyppigste fund ved allergitestning her i landet.

Skincap er et berømt eksempel på et alternativt middel, der var uhyre effektivt over for psoriasis. Problemet var bare, at det viste sig, at personerne, der benyttede Skincap fik nogle slemme bivirkninger, der lignede dem, man får ved alt for høje doser binyrebarkhormon. Kemisk analyse viste siden, at den aktive ingrediens i Skincap var et meget kraftigt binyrebarkhormon.

Binyrebarkhormon, som det findes i steroidcremer, er meget effektivt i den rette dosering, men ukontrolleret brug kan give tynd hud og bristede hudkar. Derfor er disse cremer - bortset fra de allermildeste - også på recept, så ens læge er sikker på, at man ikke får mere steroidhormon end man kan tåle.

Hvis man bruger naturlægemidler eller andre former for alternativ behandling, er det derfor en god ide at tale med sin læge om det. Dels fordi man som ovenfor beskrevet kan få for meget af et bestemt stof, og fordi naturlægemidler kan øge eller nedsætte mængden af et lægemiddel i kroppen ved at påvirke nedbrydningen i kroppen. Et eksempel på dette er, at grapefrugtjuice nedsætter nedbrydningen af Sandimmun neoral i kroppen og kan på den måde medføre, at man får ukontrolleret høje doser af lægemidlet sandimmun neoral i kroppen med nyreskade til følge. Modsat kan indtagelse af perikon nedsætte mængden af sandimmun i kroppen med faldende effektivitet til følge. Det er således meget vigtigt, at man fortæller det til sin læge, hvis man tager nogen former for naturlægemidler.

Læs mere om PSORIASIS

Regler og rettigheder

Sidst opdateret: 01.06.2010