Annonce

Hvad er psoriasis?

Hvad er psoriasis?

Psoriasis er præget af røde fortykkede områder på huden.
Psoriasis er en af de mest almindelige hudsygdomme. Sygdommen rammer to til tre procent af befolkningen og ses lige hyppigt hos mænd og kvinder. Den opstår normalt i 10-30 års alderen, men kan ses både tidligere og senere. Psoriasis ledsages hos cirka 10 procent af en særlig form for gigt, psoriasis-gigt. Ved svær psoriasis er forekomsten af gigt cirka 30 procent.

Hvordan føles psoriasis?

Psoriasis er en arvelig, kronisk hudsygdom, men man kan have lange perioder uden udbrud. Selve navnet psoriasis kommer af det græske ord for kløe. Psoriasis er præget af røde, fortykkede områder på huden, der er dækket af glinsende skæl. De ramte hudområder findes særligt ofte i hårbunden, på albuer og knæ samt den nedre del af ryggen.

Der findes en række forskellige former for psoriasis og sværhedsgraden varierer fra person til person. Nogle kan have en lille plet på ryggen, og er måske slet ikke klar over, at de har psoriasis. Andre kan have meget svær psoriasis, der dækker hele kroppen.

Hvad sker der i huden, når man har psoriasis?

Selvom årsagen til psoriasis er ukendt, ved man en hel del om de sygdomsmekanismer, der ligger til grund for lidelsen. Meget tyder på, at de hvide blodlegemer er medvirkende til, at psoriasis udvikler sig. De hvide blodlegemer er en del af kroppens immunforsvar, men de kan få signaler, der gør, at de vandrer ud i huden, hvor de så er medvirkende til, at hudcellerne begynder at dele sig mere end sædvanligt.

Aktiveringen kan sættes i gang af infektioner, hyppigt af streptokokinfektioner, af stress eller af visse lægemidler (eksempelvis lithium, visse antimalariamidler og hjertemidler). Dette angreb gør huden inflammeret (rød og hævet) og får hudcellerne til at dele sig meget hurtigt. Den enkelte celle udvikler sig i løbet af kun tre til fire dage, i modsætning til de godt 28 dage, som det normalt tager. Dette er årsag til skældannelsen. Hvis huden bliver undersøgt i mikroskop, vil man desuden se, at den er fuld af betændelsesceller, og at de små blodkar er udvidede i forhold til normalt.

Hvad kan man selv gøre?

Hvis man har mistanke om, at man lider af psoriasis, kan den praktiserende læge henvise til en hudlæge, som kan stille diagnosen og sætte behandling i gang. Der findes en række forskellige behandlinger afhængig af typen og sværhedsgraden af psoriasis.

Hvis man tidligere har haft udbrud af psoriasis, kan man i nogen grad forebygge nye udbrud ved at kende til de faktorer, der kan fremprovokere eller forværre psoriasis. Det drejer sig blandt andet om stress, rygning, overdreven brug af alkohol og visse typer medicin. Derudover er det en fordel at holde huden smidig med gode cremer, ligesom sol og sommer med måde er godt for de fleste med psoriasis.

Læs mere om PSORIASIS

Sidst opdateret: 15.02.2010

Annonce