Annonce

Plaque psoriasis

Hvad er plaque psoriasis?

Plaque psoriasis (udtales plak-soriasis) er den mest almindelige form for psoriasis. Omkring 80 procent af alle, der lider af psoriasis, har denne form.

Hvilke kendetegn er der ved plaque psoriasis?

Plaque psoriasis er karakteriseret ved afgrænsede røde hævede områder.

Plaque psoriasis er karakteriseret ved afgrænsede røde hævede områder, dækket af skinnende skæl. Læsionerne starter oftest som dråbeformede (guttate) områder, der med tiden flyder sammen, først til møntformede (nummulate) områder og siden til de såkaldet plaques, som er håndflade-store områder med de karakteristiske forandringer af huden. De øverste skæl sidder løst og kan nemt fjernes, men de nederste skæl sidder fast på den underliggende hud, og skraber man dem af, vil man ofte få huden til at bløde. Det er karakteristik, at denne bødning er punktvis. De øverste skæl falder automatisk af, og man kan derfor komme ud for konstant at gå rundt og drysse skæl.

Plague psoriasis findes typisk på albuers og knæs strækkesider, i hårbunden og på ryggen, men kan forekomme overalt på kroppen. Læsionerne er kronisk til stede, men bedres typisk om sommeren. Psoriasis hud er generelt meget tør. Andre mulige symptomer kan derfor være kløe og smerter fra revner i huden.

Hvordan behandler man plaque psoriasis?

Plague psoriasis kan forekomme overalt på kroppen.

Ved lokale udbrud anvender man lokalbehandling i form af binyrebarkhormon og D-vitamin - eventuelt i kombination. Kombinationen af binyrebarkhormon og D-vitamin findes som gel, salve og skum. Alle tre former har en fedtende effekt på huden. Ved udbredt psoriasis foretrækker man at anvende ultraviolet lys især i form af smalspektret (UVB) eller bredspektret (UVA) lys. UVB behandling gives typisk tre gange ugentlig i cirka otte uger. Ved UVA lys skal der samtidigt indtages en tablet med et psoralen (P) for at øge følsomheden for lyset. I så fald taler man om PUVA-behandling.

Hvis lysbehandlingen ikke virker tilstrækkeligt, anvender man systemisk behandling med methotrexat, acitretin eller ciclosporin. Til de sværeste tilfælde kan man tilbyde biologisk behanding.

Man kan desuden benytte klimaterapi, når andre behandlinger ikke er velegnede.

Læs mere om PSORIASIS

Sidst opdateret: 18.01.2019

Annonce