Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hjemmefødsel

For raske og sunde fødende, der forventer en ukompliceret fødsel, er det lige så sikkert at føde hjemme, som på hospital. Bliv klogere på hjemmefødsler her.

Opdateret: 27. Oktober 2022

Fakta om hjemmefødsler

  • I Danmark har man mulighed for at føde derhjemme med assistance fra en jordemoder tilknyttet det hospital, man normalt er tilknyttet
  • For raske og sunde fødende, der forventer en ukompliceret fødsel, er det lige så sikkert at føde hjemme, som på hospital
  • Det er den fødendes valg, om hun vil føde hjemme, men det anbefales kun, hvis man forventer en ukompliceret fødsel
  • Hvis fødslen ikke skrider normalt frem, vil man blive overflyttet til hospitalet. Dette sker oftere for førstegangsfødende end flergangsfødende
  • Antallet af hjemmefødsler er stigende og har de senere år ligget mellem 1-3%

Hvad er en hjemmefødsel?

For nogle fødende er det tryggere at føde hjemme i egne omgivelser, og studier viser også, at det kan have en positiv effekt på både fødselsforløbet- og oplevelsen. I mange år har omkring 1-3 procent af danske gravide valgt en hjemmefødsel.

Alle fødende i Danmark har ret til vederlagsfrit at føde hjemme med assistance fra en jordemoder tilknyttet det hospital, man normalt hører til.

Ved den første graviditetsundersøgelse hos lægen vil den praktiserende læge orientere om, at man har mulighed for at vælge hjemme- eller hospitalsfødsel. Man kan i løbet af graviditeten tale med jordemoderen om det, og man kan igennem hele graviditeten ændre sit valg.

Hvem kan føde hjemme?

Hvis man forventer en ukompliceret graviditet og fødsel, er det fuldt forsvarligt at føde hjemme. I tilfælde af, at der opstår situationer under graviditeten, der taler imod at føde hjemme (for eksempel at man får for højt blodtryk), vil jordemoderen eller lægen anbefale at føde på hospitalet.

Hjemmefødsel kan således anbefales, når:

  • man er rask (at man fx ikke er i medicinsk behandling for en kronisk sygdom), og graviditeten skal forløbe planmæssigt.
  • man kun venter ét barn og ikke tvillinger.
  • fødslen foregår mellem graviditetsuge 37+0 og 42+0
  • fødslen går spontant i gang
  • fosteret har en normal størrelse og ligger i hovedstilling.
  • eventuelle tidligere fødsler er forløbet uden kejsersnit, større blødning eller andre alvorlige komplikationer

Fordele ved hjemmefødsel

Fordelen ved at føde hjemme er, at man bliver i sine egne kendte omgivelser omgivet af mennesker, man holder af og føler tillid til.

Nogle fødende har lettere ved at give udtryk for behov og ønsker i egne omgivelser, hvor jordemoderen kommer som gæst og samarbejdspartner. Det samme gør sig gældende for partneren.

Undersøgelser viser, at der er lavere antal af infektioner og lavere indgrebsfrekvens blandt dem, der vælger at føde hjemme. Også selvom de skulle ende fødslen på hospitalet.

Man slipper for at tænke på, hvornår eller hvordan man skal komme til fødestedet. Transporten kan virke forstyrrende på fødselsprocessen. Ikke alle fødesteder kan tilbyde, at hele familien kan indlægges på barselsgangen efter fødslen. Den adskillelse undgås ved en hjemmefødsel.

På mange fødesteder udskrives både mor og barn ambulant, hvilket indebærer, at man skal tage hjem 4-6 timer efter fødslen. Denne forstyrrelse undgås ved en hjemmefødsel.

Oftest vil det være samme jordemoder, der er med under hele forløbet og uforstyrret kan koncentrere sig om den fødende.

Ulemper ved hjemmefødsler

De ulemper, der kan være ved en hjemmefødsel, er:

  • Under fødslen kan man ikke få tilbudt medicinsk smertelindring.
  • Hvis der opstår uventede komplikationer, skal man overflyttes undervejs i fødselsforløbet. Det samme gør sig gældende hvis barnet skulle blive uventet dårligt.
  • Man skal selv stå for det praktiske omkring klargøring og oprydning

Før fødslen

For gravide, der overvejer hjemmefødsel, kan der opstå mange spørgsmål, både for en selv og fra omgivelserne. Det kan derfor være en god ide at søge grundig information i bøger og hos jordemoderen.

Nogle fødesteder tilbyder informationsmøder eller hjemmefødselscafé, hvor du og din partner har mulighed for at afklare eventuelle tvivlsspørgsmål samt forberede jer på, hvad en hjemmefødsel indebærer.

Hvis man har en partner, er det vigtigt at man har talt ønsker og tanker om fødslen godt igennem, så begge er trygge og kender hinandens forventninger til fødslen.

Hvis man ønsker at føde hjemme, vil man på nogle fødesteder blive tilbudt, at jordemoderen kommer på besøg to til tre uger før fødslen. Her kan I tale med hende om, hvor og hvordan I forestiller jer, at fødslen skal foregå. Jordemoderen kan samtidig komme med praktiske råd, herunder hvordan vedkommende kontaktes, når fødslen begynder. Nogle kommuner tilbyder også besøg af sundhedsplejersken i graviditeten.

Du kan inden fødslen forberede dig på hjemmefødsel og barselsperioden ved på forhånd at have indkøbt diverse nødvendigheder (fx bind til dig selv, bleer til barnet, osv.). I kan lave noget mad til fryseren, så I ikke skal tænke på det lige, når du har født.

Har du brug for at leje et stort badekar, skal du selv sørge for det i god tid før terminen.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Under fødslen

Der vil komme en jordemoder fra fødeafdelingen ud i hjemmet, når fødslen er i gang.

Fødslen kan foregå hvor som helst i hjemmet. Nogle ønsker at føde i sengen, andre på sofaen og nogle på en madras i stuen. Det kan være rart at have et komfortabelt sted at hvile undervejs.

Mange vælger at føde hjemme i et badekar, da det varme vand har beroligende og smertelindrende effekt. Hvis man ikke allerede har et badekar, kan man købe eller leje et transportabelt til formålet.Undervejs i fødslen kan man have behov for lidt let at spise. Derfor er det en god ide at have købt ind til det. Frugt, juice, saftevand eller druesukker kan være en god måde at få lidt energi på når fødslen er i gang.

Hvad skal man bruge?

Sengen, sofaen eller gulvet kan beskyttes på det område, hvor fødslen skal foregå. Et stykke voksdug dækket af gamle håndklæder eller et lagen kan anbefales. Det er langt fra altid, at man føder i sengen, men sengen skal være parat til timerne efter fødslen. Der skal være mulighed for god belysning, så jordemoderen kan se, om der er opstået små bristninger, som hun eventuelt skal sy. Desuden skal jordemoderen have et sted, hvor hun kan lægge sine ting. Eventuelt et mindre bord, der let kan flyttes rundt alt efter, hvor det skal bruges.

Det er en god ide at have lidt ekstra håndklæder eller gamle lagner til at afdække og tørre op med.

Af hensyn til barnet skal rummet have en behagelig lun temperatur, og der må ikke være træk. Det er en god ide at have nogle bløde, varme håndklæder eller en dyne til at lægge omkring barnet, lige når det er født, samt tøj, så barnet ikke bliver afkølet.Husk, at du og din partner ved en hjemmefødsel skal tænke på at give jordemoderen et godt arbejdsmiljø (rummet bør være røg- og husdyrfrit). Desuden kan I tænke over lidt at spise og drikke undervejs i fødslen til jordemoderen.

Jordemoderen medbringer det udstyr, hun selv skal bruge til fødslen. I hjemmet kan man kun få ikke-medicinsk smertelindring såsom akupunktur, varme samt massage, og jordemoderen medbringer bedøvelse, til hvis det er nødvendigt at sy efter fødslen.

Overflytning til fødegangen

De fleste, der overflyttes under en hjemmefødsel, flyttes, fordi de ønsker medicinsk smertelindring, som man ikke kan få i hjemmet.Hvis fødslen ikke skrider normalt frem (det kan for eksempel være hvis fostervandet er grønt, fødslen ikke skrider planmæssigt frem, eller barnet viser tegn til ikke at tåle veerne), vil jordemoderen anbefale, at du overflyttes til fødegangen. Som regel foregår en overflytning helt stille og roligt, og jordemoderen ledsager dig ind på fødegangen.

Søskende

Søskende kan godt være i hjemmet, under fødslen. Men du og din partner skal være indstillet på, at der skal være en ekstra voksen i hjemmet, som tager sig af børnene. Det kan være, at barnet ikke har lyst til at være med til hele fødslen, og der kan opstå akutte situationer, som kræver jeres fulde opmærksomhed.

Efter fødslen

Efter fødslen bløder man som ved en kraftig menstruation. Derfor er der brug for en pakke natbind, samt flere par store rummelige trusser. Man kan få efterveer, så det er en god idé at have smertestillende håndkøbsmedicin i huset.

For at sikre en god amme-start skal du og din partner indstille jer på, at du har brug for ro og hvile de første dage.

Efter fødslen, vil jordemoderen blive i hjemmet i ca. 2 timer. Før jordemoderen forlader jer, vil hun aftale, hvornår I vil blive kontaktet igen. Nogle fødesteder tilbyder, at mor og barn kommer i barselsambulatoriet et par dage efter fødslen, og andre tilbyder besøg i hjemmet efter fødslen.

Alle børn tilbydes PKU samt hørescreening efter fødslen. Jordemoderen vil planlægge disse undersøgelser i samråd med jer.

Hjemmefødsel med privatpraktiserende jordemoder

Der er mange steder i Danmark privatpraktiserende jordemødre, som tilbyder jordemoderundersøgelser samt hjemmefødsel mod betaling. Hvis der opstår komplikationer i graviditeten eller under fødslen, som kræver indlæggelse på hospitalet, vil fødestedets jordemødre og læger som oftest varetage fødslen.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.

Annons