Annonce

Hormonbehandling ved fertilitetsbehandling

I en naturlig menstruationscyklus modner en kvinde et enkelt æg - en sjælden gang 2 æg. For at optimere chancen for graviditet ved fertilitetsbehandling giver man hormoner. Ved inseminationsbehandling stiler man mod 2 – 3 modne æg. Ved reagensglasbefrugtning stiler man mod 8 – 12 modne æg.

De hormoner, som kan stimulere kvindens æggestokke, nedbrydes i mave-tarmkanalen. Derfor er det nødvendigt at injicere hormonerne ved hjælp af en tynd kanyle . Dette gøres i huden 1 gang dagligt. Det vigtigste hormon er FSH (follikel stimulerende hormon). Dette hormon kan produceres i laboratorier ved hjælp af gensplejsning eller udvindes fra urin fra kvinder, som er i overgangsalderen.

Oversigt over alle typer FSH- stimulerende hormoner

  • FSH (follikel stimulerende hormon) fremstillet ved gensplejsning forhandles i Danmark under navnene Puregon og Gonal-F .

  • FSH oprenset fra urin forhandles under navnene Fostimon eller Bravelle .

  • Der findes også hormoner, som udover FSH indeholder LH (luteiniserende hormon). Disse kombinationshormoner forhandles under navnene Menopur , udvundet fra urin og Pergoveris , produceret i laboratorium.

  • Endvidere findes der et FSH præparat med forlænget effekt. Én injektion af dette præparat holder i 7 dage. Dette hormon forhandles under navnet Elonva .

Hvilket hormon din gynækolog vælger, afhænger af gynækologens præferencer. De forskellige typer hormoner kan anvendes til alle kvinder uanset årsagen til behandling. Hormonerne håndteres forskelligt, nogle fås klar til injektion i en pen, andre skal blandes og injiceres med sprøjte. Alle hormonerne er dyre, men prisen varierer afhængig af præparatet. Videnskabeligt er der ikke vist nogen forskel i graviditetsrater mellem de forskellige hormoner.

Annonce (læs videre nedenfor)

Timing af ægløsning

Ved alle hormonbehandlinger følges stimulationen med vaginal ultralydscanning af æggestokke og livmoder. Æggene er modne, når ægblærerne/folliklerne måler ca. 18 mm. Ægløsning/ægmodning times med sprøjte med det ægløsnende hormon hCG (sælges under navnene Ovitrelle eller Pregnyl). 1,5 døgn efter det ægløsnende hormon er injiceret, fortages insemination eller ægudtagning.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hormonbehandlinger ved insemination i livmoderen med mandens sæd (IUI-H)

Tabletbehandling: Clomifen (Pergotime) 2 tabletter dagligt fra cyklusdag 2-5. Tabletterne tages i 5 dage. Clomifen bevirker, at kvinden producerer mere FSH / follikel stimulerende hormon) end sædvanligt, og derved modnes der flere æg.

Injektionsbehandling: Fra cyklusdag 2-5 tages daglige injektioner med et af de FSH præparater, som er beskrevet ovenfor. Da man til insemination stimulerer meget forsigtigt, vil man oftest begynde med kun 75 enheder dagligt.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hormonbehandlinger ved IUI-D. Insemination i livmoderen med donorsæd

Hvis kvinden har en regelmæssig cyklus på omkring 28 dage, vil man ved de første inseminationer oftest undlade at stimulere æggestokkene med hormon. Man timer inseminationen ved at fortage ultralydscanning og give ægløsningssprøjte, når ægget er modent, og folliklen måler ca. 18 mm. Hvis det ikke er muligt at foretage ultralydscanning, kan kvinden foretage LH-test på urin. Inseminatinon foretages, når der er positiv LH-test.

Hvis kvinden har en uregelmæssig cyklus eller ikke er blevet gravid ved insemination i spontan cyklus, kan man anvende hormonstimulation som beskrevet under afsnittet 'Hormonbehandling ved IUI-H'.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hormonbehandling ved reagensglas befrugtning – IVF eller ICSI

Ved reagensglasbefrugtning stiler man mod at modne 8 – 12 æg. Dette skyldes, at der under processen med ægudtagning, befrugtning og videredeling af de befrugtede æg, hele tiden er æg, som ikke opfylder betingelserne. Så der skal være nogle at tage af for at have et eller to gode befrugtede æg at lægge op i livmoderen.

Når man stimulerer æggestokkene til reagensglasbefrugtning, er det vigtigt, at æggene ikke løsner sig, inden de skal tages ud. Dette styres i den lange behandling med næsespray eller injektioner fra 2 uger, inden den egentlige stimulation påbegyndes og under hele stimulationen. I den korte behandling styres det ved at supplere med en ekstra indsprøjtning i nogle dage, når stimulationen er godt i gang.

Kort behandling: Den korte behandling varer cirka 1 måned. Når du får menstruation, bliver du scannet en af de første dage, mens du stadig bløder. Er scanningen ok – tynd slimhinde i livmoderen og normale æggestokke - begynder du stimulation med et FSH præparat. Du scannes igen cirka 5 dage efter, og når stimulationen er godt i gang, suppleres FSH injektionerne med en ekstra injektion dagligt for at modvirke ægløsning. Når æggene er modne, tager du en ægmodnings/ægløsningssprøjte og 1.5 døgn efter, tager man æggene ud. Æggene er oftest modne efter cirka 10 dages stimulation. Æggene befrugtes og dyrkes i laboratorium i 2-5 dage. Når æggene er lagt tilbage i livmoderen, skal du tage progesteron i skeden de næste 14 dage for at understøtte slimhinden i livmoderen. Progesteron fås som gel, der skal tages 1 gang dagligt, Crinone. Eller som stikpiller, Progestan, som skal tages 3 gange dagligt. To uger efter at æggene er lagt op i livmoderen, får du taget en blodprøve, som kan vise, om du er blevet gravid.

Lang behandling: Den lange behandling varer i cirka 2 måneder. Tre uger efter din menstruation er begyndt, starter du forbehandling med næsespray eller injektioner. Denne forbehandling varer 2 uger, og under forbehandlingen vil du få menstruation. Efter 2 ugers forbehandling begynder den egentlige stimulation med FSH præparat. Æggene er oftest modne efter cirka 12 dages stimulation. Processen er herefter fuldstændig som i den korte behandling med ægmodningssprøjte/ægløsningssprøjte, ægudtagning, æg tilbagelægning, progesteron behandling i 2 uger og blodprøve.

Kort eller lang behandling? Graviditetschancen ved de 2 behandlinger er lige stor. Der er færre bivirkninger ved den korte behandling, fordi du undgår forbehandling, der kan give symptomer som ved overgangsalder – det vil sige humørsvingninger, hedestigninger og svedeture. Der er endvidere færre, som får symptomer på overstimulation ved den korte behandling. Overstimulation er udspilet mave på grund af væskeophobning, samt besværet vejrtrækning, kvalme, hård mave og sparsom urinproduktion. Fordelen ved den lange behandling er, at den er mere fleksibel og derfor nemmere kan passes ind i din og klinikkens planlægning. Både den korte og den lange behandling er egnet til alle kvinder, som skal stimuleres. Hvorvidt man vælger den korte eller lange behandling afhænger altså ikke af, hvorfor du skal behandles.

Bivirkninger ved hormonbehandlinger

Du vil selvfølgelig kunne mærke, at æggestokkene stimuleres kraftigere end i en naturlig cyklus.

Du kan føle dig mere træt, få tendens til hovepine, mærke stik og jag fra underlivet, få øget mængde vandigt udflod fra skeden, føle at maven er udspilet, og de fleste oplever humørsvingninger.

Under den lange behandling vil der under forbehandligen kunne forekomme symptomer på overgangsalder så som hedestigninger, svedeture og humørsvingninger.

Der er ingen langtidsbivirkninger af hormonbehandlingen. Kvinder, der er ufrivilligt barnløse, har en større risiko for udvikling af kræft i æggestokkene , men denne risiko øges ikke ved behandling med fertilitetsfremmende hormoner.

Man har heller ikke kunnet vise nogen øget risiko for brystkræft efter behandling med fertilitetsfremmende hormoner.

Mange kvinder spørger, om de kommer tidligere i overgangsalder , når de flere gange er blevet stimuleret til at danne mere end et æg. Det gør man ikke. Hver måned gør flere æg sig klar til at blive modne, hvis man ikke får hormoner, så vil et æg vokse og løsne sig, de andre går til grunde. Når man giver hormoner, er der flere af de æg, som er klar, der får lov til at modnes. Man bruger således ikke mere af æggestokkens lager af æg, når man bliver stimuleret, end når man er i sin normale cyklus

Er der nogle hormoner, der passer bedre til nogen typer kvinder

Måske. Vi ved det ikke. Mange mener, at kvinder der er op i 30´erne kan have gavn af både FSH og LH indhold i de hormoner, som injiceres, men det er ikke bevist. Hvis det ene hormon eller den ene slags behandling ikke giver det ønskede resultat, vil man ofte prøve at skifte hormon og/eller behandlingstype.

Læs mere om BARNLØSHED/FERTILITETSBEHANDLING

Sidst opdateret: 30.08.2010

Annonce