Fuldkorn til børn mellem 0-4 år

Der findes ikke en specifik mængdeangivelse for fuldkorn til de helt små. Og heller ikke en veldokumenteret anbefaling for, hvor mange fibre børnene skal have i de første leveår. Samtidig anbefaler man en energitæt kost til de helt små. Det vil sige en mad med et højere fedt- og kalorieindhold, end den mad man anbefaler til de større børn og voksne. For meget af det grove og mættende fuldkorn, kan gøre det svært at få et højt nok energiindhold i de smås mad. Derfor skal de ikke have nær så meget fuldkorn, som hverken voksne eller lidt større børn.

Det starter med grød og vælling

Indtil barnet er 4-6 måneder lyder de officielle anbefalinger på, at man udelukkende ammer barnet. Herefter kan amningen suppleres og gradvis erstattes med først vælling og tynd grød. Og herefter gradvist med almindelig mad. Den første vælling og grød bør være relativt tyndtflydende, så barnet kan øve sig på at sutte grøden i sig fra skeen. Og så den er nem at synke. Gradvist kan grøden herefter gøres grovere, og laves på fx gryn.

Annonce (læs videre nedenfor)

Ingen hele kerner til børn under 3 år

Generelt skal børn under 3 år ikke spise hele kerner. Hvis børnene ikke kan tygge kernerne godt nok, kommer kernerne hele ud i den anden ende. Derfor har små børn ingen glæde af de hele kerner, og får de for mange, giver det en meget løs afføring.

Find mere information om fuldkorn på www.fuldkorn.dk

Læs mere i ” Mad til spædbørn og småbørn – fra skemad til familiemad ” udgivet af Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen

Læs mere om sund mad til små børn på Alt om børn

Læs mere om FULDKORN

Sidst opdateret: 20.09.2010