Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Progesteron

Progesteron er et kvindeligt kønshormon, men mænd producerer også en lille smule. Den vigtigste funktion er at gøre livmoderen modtagelig for det befrugtede æg.

Opdateret: 6. Juni 2022

Hvad er progesteron?

Progesteron er et af de steroidhormoner, kroppen producerer. Et steroidhormon er et hormon, der er opbygget omkring et fedtstof. Progesteron er et kvindeligt kønshormon, men mænd producerer også en lille smule.

Hvilken funktion har progesteron?

Hos mænd bliver prograsteron dannet i små mængder i binyrerne og testiklerne.

Hos kvinder bliver progesteron dannet i æggestokkens follikler. Follikler er de celler, der omringer og hjælper med at modne ægcellen, så den kan modnes og blive klar til befrugtning. Efter ægløsning bliver folliklen til det, der kaldes det gule legeme (corpus luteum), som producerer både progesteron og østradiol.

Den vigtigste funktion er (sammen med østradiol/østrogen) at gøre livmoderen modtagelig for det befrugtede æg. Det sker ved at øge blodtilførslen, slimhinden vokser og producerer mere sejt og tykt slim, som ægget kan sidde fast i.

Hvad er et normalt progesteron-indhold?

Infertilitet.

Mængden af progesteron kan afgøre, om ægløsningen mangler eller har fundet sted. Hvis man vil undersøge dette, skal man tage en blodprøve 1 uge, før man forventer næste menstruation. Manglende ægløsning kan ses ved spiseforstyrrelser, PCOS eller nedsat mængde æg i æggestokkene.

Progesteronniveauet måles i enheden nanomol pr. liter (nmol/l). Det normale progesteronniveau i kroppen ændrer sig gennem kvindens cyklus.

I en almindelig menstruationscyklus er progesteron højest efter ægløsning (20-100 nmol/L), og lavest fra man begynder at bløde, til der igen er ægløsning (mindre en 5 nmol/L).

Hvis ægget bliver befrugtet, og kvinden bliver gravid, stiger produktionen af progesteron under hele graviditeten. Efter 12. uge er det næsten udelukkende moderkagen, der producerer progesteron.

Både mænd og kvinder, der er gået i overgangsalderen, har progesteronniveauer under 3 nmol/L.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.