Medicin mod forstoppelse

Medicin mod forstoppelse

I nogle tilfælde er ens afføring så tør og hård, at man har svært ved at komme af med afføringen. Dette kalder man for forstoppelse og det kan afhjælpes ved brug af afføringsmidler, der også kaldes laksantia.

Afføringsmidler bør kun bruges i tilfælde, hvor forstoppelsen er i forbindelse med sygdom for eksempel lavt stofskifte og sukkersyge eller efter operation i bughulen. Forstoppelse kan fås hvis man bliver behandlet med morfin eller lignende medicin

Generelt bør man bestræbe sig på at opretholde en normal afføring ved at optimere sine kost- og motionsvaner. Læs om de officielle kostråd og kom i gang med træning her .

Afføringsmidler kan virke på flere forskellige måder. Nogle midler gør afføringen løsere og blødere ved at øge vandindholdet i tarmen. Andre øger tarmens egne bevægelser, mens en sidste gruppe direkte stimulerer endetarmen og gør det dermed lettere at komme af med afføringen.

Midler der ændrer konsistens og volumen

Der findes overordnet to typer lægemidler, der ændrer afføringens konsistens og volumen. Disse kaldes henholdsvis osmotisk virkende laksantia og bulk-laksantia. Midlerne bruger man typisk ved længere tids anvendelse, da de normalt ikke virker vanedannede.

Osmotisk virkende laksantia

Den fordøjede mad i tarmen kan blødgøres med lægemidler, så afføringen lettere kan forlade kroppen. Blødgøringen består i at øge væskeindholdet i tarmen, og at et unaturligt stort volumen tarmindhold kommer ud i tyktarmen. Dermed får man behov for at komme af med sin afføring kort tid efter indtagelse af lægemidlet. Stoffer som laktulose og magnesiumoxid virker på denne måde.

Bulk-laksantia

Forstoppelse er ofte forbundet med en fiberfattig kost. Derfor vil man kunne afhjælpe forstoppelse ved at tilføre kroppen flere fibre med kosten. En stor mængde af fibre i afføringen vil øge afføringens volumen, hvilket bevirker, at den lettere vil kunne forlade kroppen. Bulk-laksantia i form af loppefrøskaller er fibre, som man spiser som en del af kosten - for eksempel ovenpå yoghurt.

Midler der øger tarmens egne bevægelser

Tarmen udfører hele tiden bevægelser, der fører den fordøjede mad gennem tarmsystemet. Ved en akut opstået forstoppelse, eller hvis tarmen skal tømmes før en operation, kan det være en fordel at bruge lægemidler, der stimulerer tarmens bevægelser og samtidig øger volumen af tarmindholdet, så man let kan komme af med afføringen. Lægemiddelstofferne bisacodyl og natriumpicosulfat virker på denne måde.

Midler der virker på endetarmen

Den nederste del af tarmen, hvorfra afføringen forlader kroppen, kaldes endetarmen. I dette stykke tarm kan der være ophobet indtørret afføring. For at komme af med det, kan der bruges medicin, som virker på to måder. Dels bliver afføringen blødgjort af eksempelvis olier, men samtidig indeholder medicinen stoffer, som stimulerer de nerver i endetarmen, der regulerer, hvornår afføringen forlader kroppen. Midlerne i denne gruppe indføres direkte i endetarmen. Docusat og sorbitol er stoffer, der ofte indgår i denne type lægemidler. Levement bør ikke anvendes ved betændelsestilstande i tarmen eller ved tarmstop og smerter af ukendt årsag.

Læs mere

Sidst opdateret: 01.11.2013